Kto je vlastne Alexej Navaľnyj? Politický analytik upozornil na viacero závažných faktov, ktoré vás nemilo prekvapia!

NETKY.SK • 26 Január 2021, 09:09 • 2 min
Kto je vlastne Alexej Navaľnyj? Politický analytik upozornil na viacero závažných faktov, ktoré vás nemilo prekvapia!

BRATISLAVA – Politický analytik Eduard Chmelár vo svojom komentári zverejnenom na sociálnej sieti Facebook považuje lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného za ultranacionalistu, pričom v kľúčových otázkach nemá odlišné názory ako prezident Vladimir Putin. Odborník tiež pripomína, že uväznený disident podporoval anexiu Krymu alebo sa rasisticky vyjadroval na adresu Gruzíncov.

slovakia

left justify in out

Ako napísal odborník na zahraničnú politiku Eduard Chmelár v príspevku na sociálnej sieti Facebook v reakcii na zadržanie opozičného politika Alexeja Navaľného, líder je na západe vykresľovaný ako najväčšia nádej na liberalizáciu Ruska a za najnebezpečnejšieho muža v Rusku.

 

Falošná predstava o Navaľnom?

„Predstava Navaľného ako liberála je však skrz naskrz falošná a výrok o tom, že je to najnebezpečnejší muž, bol vytrhnutý z kontextu a dostal prekrútený význam,“ upozornil Chmelár.

 

img

 

Ako napísal odborník, Navaľnyj patrí medzi ultranacionalistov a v zásadných otázkach má rovnaké názory ako prezident Vladimir Putin.

 

„Uvítal anexiu Krymu. Podporoval vojnu v Gruzínsku, vyzýval na vyhostenie Gruzíncov z Ruska a používal na nich hanlivé, podľa niektorých pozorovateľov až rasistické výroky (nazval ich hlodavcami),“ vysvetlil Chmelár s tým, že burcuje za anexiu Podnesterska.

 

 

Súvisiaci článok: V Rusku, na sobotňajších protestoch za prepustenie Navaľného, zatkli viac ako 3000 demonštrantov a aj jeho manželku Juliu

 

Navaľnyj sa zúčastňoval fašistických pochodov

Analytik prízvukuje, že líder opozície navrhuje ukončiť federálne dotácie Čečencom a iným menšinám.

 

„Má silné protimigrantské názory a zúčastnil sa na každom jednom tzv. Ruskom pochode, ktorý spája všetky ultranacionalistické prúdy vrátane fašistov. Podporuje deportáciu nelegálnych prisťahovalcov a zavedenie vízového režimu pre krajiny strednej Ázie. Zároveň schvaľuje Stalinovu politiku deportácií etnických skupín v rámci bývalého Sovietskeho zväzu. Jeho názory ruských liberálov poburujú,“ upozornil odborník.

 

img

 

Chmelár upozornil aj na skutočnosť, že Navaľného vylúčili z liberálnej strany Jabloko pre rasistické nadávky, jeho bývalá spolupracovníčka Jengelina Tarajevová naznačila, že má blízko k neonacizmu a doslova o ňom povedala: „Považujem Alexeja Navaľného za najnebezpečnejšieho muža v Rusku. Nemusíte byť génius, aby ste pochopili, že najstrašnejšou vecou, ktorá sa môže v našej krajine stať, by bol nástup nacionalistov k moci.“

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Rusi demonštrujú a požadujú prepustenie Navaľného, polícia demonštrantov zatýka

 

Disident má ďaleko od liberála

Chmelár upozornil, že je na mieste si položiť otázku, čo vedie Západ k takej masívnej podpore Navaľného, keď s jeho hodnotami zjavne nemá veľa spoločné.

 

„Navaľnyj sa síce snaží vystupovať ako bojovník proti korupcii a západní politici a novinári to radi zdôrazňujú, ale to je bežná agenda všetkých opozičných lídrov,“ napísal politický analytik.

 

img

 

„Nikto od Navaľného nemôže očakávať liberalizáciu Ruska a tí, čo kritizujú Putinovu politiku, už vôbec nie. Tým hlavným motívom podpory Navaľného na Západe sú geopolitické záujmy,“ myslí si odborník.

 

Chmelár upriamil pozornosť na amerického experta na Rusko Paula Gobleho, ktorý prirovnal Navaľného k Trumpovi, pričom Západ ho chce využiť na odstránenie Putina.

 

„Úloha Navaľného nie je liberalizovať Rusko, ale zlomiť jeho suverenitu a nasmerovať ho na geopolitickú trajektóriu Spojených štátov. Jeho politické názory mnohých mätú, ale práve to vyhovuje Washingtonu, lebo Kremeľ ho nemôže priamo obviniť, že je prozápadný. Američania si ho vybrali ako mnoho iných vplyvových agentov po celom svete. Vyškolili ho, zaplatili mu štipendium na univerzite v Yale a vytrvalo zveličujú jeho skutočný vplyv na ruskej politickej scéne,“ píše Chmelár.

 

Prečítajte si viac: Ruský disident Alexej Navaľnyj ostane mesiac za mrežami. Putinovi poslal drsný odkaz a verejnosť vyzval k demonštráciám

 

Skutočné hodnoty idú bokom

Podľa odborníka je viac než úsmevné, ako si Navaľného liberáli adoptovali, ako protestujú proti jeho 30-dňovému uväzneniu a ani slovom sa nezmienia o Julianovi Assangeovi, ktorému hrozí doživotie až smrť.

 

Keď sa pýtate liberálov, prečo sa zaujímajú o ľudské práva kdekoľvek na svete, len nie u nás v Európe, buď mlčia alebo túto otázku odbavia cynickou poznámkou ako Edward Lucas, podľa ktorého Assange a jemu podobní „podporujú nesprávnu stranu“.

 

img

 

„Odhliadnuc od toho, že je to demagógia – tak o to tu ide. O čierno-biely pohľad na svet, v ktorom musíš držať palce svojmu mužstvu, nie skutočným hodnotám,“ dodal Chmelár.

 

Ako skonštatoval analytik, "liberáli sú už takí". "V skutočnosti im nevadili Trumpove vojnové zločiny a sociálna nespravodlivosť, ale jeho „neslušnosť“. Neprekáža im bombardovanie iných štátov, oni vidia pokrok v tom, že tomu bude veliť muž tmavej pleti," 

 

„Liberáli totiž nebojujú za spravodlivosť, ale za rôznorodosť útlaku. A preto každú vojnu, ktorá sa začína lžou, môže ukončiť iba pravda. Myslite na to, keď sa zasa necháte strhnúť emóciami, že v Rusku sa bojuje za ľudské práva,“ uzavrel analytik.

 

Prečítajte si tiež: Vyjadrenie Zuzany Čaputovej k zatknutiu Navaľného

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies