Lesáci v Banskej Štiavnici sa učia na super-moderných strojoch, využívajú aj lanovku

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Lesáci v Banskej Štiavnici sa učia na super-moderných strojoch, využívajú aj lanovku

Špičková lesnícka technika, nové odborné učebne či multifunkčné ihrisko. To všetko získala Stredná odborná škola služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici, ktorú zriaďuje Banskobystrický samosprávny kraj, z eurofondového projektu za viac ako 3,6 milióna eur. Je jednou zo siedmich škôl, kde sa podarilo úspešne ukončiť projekty podporené iniciatívou Catching-Up Regions.

slovakia

left justify in out

Harvestor, forwarder, stacionárne zdvíhacie zariadenie-trenažér či lanovka na sústreďovanie dreva v neprístupných terénoch. To je len časť špičkovej techniky, na ktorej sa už dnes učia žiaci Strednej odbornej školy (SOŠ) služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici. Škola sa tak môže pochváliť nielen unikátnymi odbormi s vysokou úspešnosťou uplatnenia absolventov na trhu práce, ale aj vybavením kráčajúcim s aktuálnymi trendmi.

Na rozsiahlu obnovu sa podarilo Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) získať prostriedky z eurofondov prostredníctvom iniciatívy Catching-Up Regions v sume viac než 3,3 milióna eur, viac než 260-tisíc eur prispela župa z vlastného rozpočtu.

„Práce prebiehali od decembra 2022 do decembra 2023 a pokryli kompletnú modernizáciu vo viacerých oblastiach. Škola disponuje novými strojmi používanými v ťažbe v lesnom hospodárstve, odbornými učebňami s prvotriednym vybavením ale aj multifunkčným ihriskom. Zrekonštruovaný bol tiež športový povrch v telocvični a vybudovala sa spojovacia chodba vedúca do telocvične,“ upresnila riaditeľka školy Viera Gregáňová.

Absolventi školy, najmä odborov s lesníckym zameraním, majú častokrát stopercentné uplatnenie na pracovnom trhu. Práve preto je zvlášť dôležitá praktická príprava študentov, ktorá musí kráčať s trendami v tomto odvetví a tiež s požiadavkami trhu práce.

„Je to jediná škola na Slovensku, ktorá vyučuje programovanie a obsluhu harvestora. Pracoviská praktickej prípravy sú kompletne vybavené modernými pomôckami pre všetky učebné odbory, je tu trenažér pre autoškolu a pre harvestor, virtuálna realita, 3D tlačiareň a 3DE perá. Škola disponuje vlastnou autoškolou pre žiakov školy. Poskytujú pilčícky, zváračský kurz, vodičský skupiny B a C, kurzy na prácu s lesnou technickou, certifikáty účtovných programov Alfa, Omega a Olymp,“ povedala Zuzana Lafférsová, riaditeľka odboru školstva Úradu BBSK.

Aktuálne tu študuje 283 žiakov a škola sa zameriava na služby, les a techniku a stavebníctvo.

„Za najlepší výsledok práce školy a vzdelávania považujem absolventa, ktorý si nájde kvalitné uplatnenie v odbore. SOŠ služieb a lesníctva je práve v tomto veľmi úspešná a my ako zriaďovateľ chceme takéto školy podporovať, udržiavať a zveľaďovať. Pridám ešte jedno osobné želanie – prosím, opatrujme a rozvíjajme exkluzívne lesnícke kvalifikácie. Je to naša krajská tradícia a úprimne verím, že celý tento segment je aj našim osobným potenciálom pre silnú ekonomickú budúcnosť,“ uviedol pri slávnostnom otvorení vynovených priestorov predseda BBSK Ondrej Lunter.

Projekt v Banskej Štiavnici je jedným z viacerých modernizačných projektov, ktoré banskobystrická župa v poslednom čase uskutočnila a postupne otvára, pričom celková výška všetkých investícií presiahla 33 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Banskobystrický samosprávny kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies