AKTUALIZÁCIA: Advokát František Polák popísal svoje stretnutie s podnikateľom v procese Babylon

NETKY.SK • 12 August 2021, 11:42 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Advokát František Polák popísal svoje stretnutie s podnikateľom v procese Babylon

BANSKÁ BYSTRICA - Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa dnes začalo pojednávanie v kauze Babylon. Týka sa bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomíra Arpáša a advokáta Františka Poláka, podľa ktorého podnikateľ vo veľkom korumpoval ľudí.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia (12.8. o 14:31)

"Celé trestné stíhanie považujem za absolútne vykonštruované, cielené a nedôvodné," uviedol obžalovaný advokát František Polák na úvod svojej rozsiahlej výpovede, v ktorej popisoval od začiatku svoj pohľad na všetky body obžaloby. Podrobne popísal okrem iného aj prvé stretnutie s podnikateľom, ktorému išlo o riešenie ekonomických problémov vo veci škody veľkého rozsahu.

 

Podnikateľ podľa jeho slov vo veľkom korumpoval rôznych ľudí, aby vybavil svoje záležitosti. Advokát mu mal povedať, aby žiadne úplatky nedával a vyhol sa korupčnej činnosti. "Ten človek nakoniec začal kopať na všetky strany, len aby sa vyhrabal zo svojich problémov," dodal obžalovaný na adresu podnikateľa, ktorý podľa neho požíval alkohol.

"Dokazovanie je úplne na začiatku. Obžalovaným hrozí trest odňatia slobody, pričom najprísnejšia sadzba je 20 až 25 rokov až doživotie," uviedol po skončení prvého pojednávacieho dňa prokurátor. Hlavné pojednávanie bude pokračovať v piatok 13. augusta o 9:00.

 

Pôvodný článok

Tretím obžalovaným je Ľubomír T., ktorý sa na pojednávanie nedostavil a ospravedlnil sa. Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry všetkých troch obžaloval z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a Ľubomíra A. aj zo zločinu podplácania. Nechceli uzavrieť dohodu o vine a treste. Poškodená strana si v procese uplatňuje náhradu škody v sume 1 750 000 eur voči všetkým trom obžalovaným.

 

Súvisiaci článok: V rámci akcie Babylon Najvyšší súd nevyhovel obvineným

Podľa obžaloby mali obvinení v roku 2017 vydierať podnikateľa, ktorý čelil obvineniu z daňovej trestnej činnosti, pričom sa mu vyhrážali väzobným stíhaním, ak by im nezaplatil požadovanú finančnú čiastku. S vydieraním a vyhrážaním mali pokračovať aj v ďalšom období. Obidvaja obžalovaní prehlásili, že sú nevinní a bude vykonané dokazovanie na súde.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Robert Fico už odišiel zo súdu. NAKA zasahovala u Petrova

Obhajcovia všetkých troch obžalovaných považujú obžalobu za nedôvodnú a nezákonnú. Obhajkyňa Františka Poláka napadla okrem obžaloby aj vedenie prípravného konania, senát by podľa nej mal vrátiť prípad do prípravného konania. Poukázala na vylúčenie ďalšieho obžalovaného na samostatné super rýchle konanie, pričom podľa nej ani nie je jasné, ako k tomu došlo. Podľa ďalšieho obhajcu sú v spise dôkazy získané nezákonným spôsobom a v obžalobe sú závažné rozpory, z ktorých vyplýva nedôvodnosť podanej obžaloby. Ľubomír Arpáš a Ľubomír T. sa údajne vôbec nepoznali a nemohli tak pôsobiť ako organizovaná skupina.

Akcia Babylon sa uskutočnila 15. decembra 2020. Medzi pôvodne piatimi zadržanými bol bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš, ktorý bol vyšetrovaný aj pre kauzu Gorila, a advokát František Polák, ktorého predtým stíhali aj pre extrémizmus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies