Lekárskej komore sa podmienky Dôvery nepáčia, zmluvy však podpíše

NETKY.SK • 24 August 2015, 13:50 • 2 min
Lekárskej komore sa podmienky Dôvery nepáčia, zmluvy však podpíše

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK), ktorá zastupuje v rokovaniach so zdravotnými poisťovňami asi 1900 lekárov, bude pokračovať v zmluvnom vzťahu so súkromnou poisťovňou Dôvera. Ako však dnes oznámil šéf komory Marian Kollár, ten potrvá iba do konca roka.

slovakia

left justify in out

Komora totiž nie je spokojná s podmienkami zmlúv a výškami platieb. O tie sa s poisťovňou sporí už niekoľko mesiacov, pred letom jej preto vypovedala za svojich mandantov zmluvy. "Nepodarilo sa nám dospieť k dohode. Slovenská lekárska komora má však záujem na tom, aby bola zachovaná kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti a aby poisťovne nemohli použiť pacienta ako rukojemníka," uviedol dnes na tlačovej konferencii Kollár. Komora sa preto rozhodla prijať navrhované podmienky nielen od Dôvery, ale aj od ostatných zdravotných poisťovní na dočasné obdobie, počas ktorého však už budú pokračovať ďalšie rokovania.

 

"Sme radi, že na dnešnom rokovaní so zástupcami SLK sme si odsúhlasili zmluvné podmienky, ktoré budú platné do konca tohto roka. V týchto chvíľach finišujeme s detailmi. Naši poistenci tak majú aj naďalej zabezpečený bezproblémový prístup k zdravotnej starostlivosti," reagoval PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

 

So zástupcami naďalej rokuje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Podľa jej hovorkyne Petry Balážovej má štátna poisťovňa s ambulanciami zmluvy platné do marca 2016, v niektorých prípadoch do roku 2019. "VšZP je pripravená, vychádzajúc z reálnych možností svojho rozpočtu, postupne zvyšovať platby v ambulantnom sektore. VšZP ponúkla poskytovateľom v priemere 16-percentné zvýšenie platieb v priebehu jedného roka, čo sa v histórii poisťovne ešte nikdy nestalo," povedala.

 

Poukázala na to, že požiadavky lekárov o 30-percentné navýšenie presahujú možnosti VšZP. Ročne by to znamenalo nárast výdavkov o 100 miliónov eur. "Ide o značnú sumu, ktorá ide nad rámec disponibilných zdrojov poisťovne. Len na porovnanie uvádzame, že za rok 2014 dosiahla VšZP zisk vo výške 12 mil. eur," doplnila Balážová.

 

"Sme radi, že po tom, ako s navýšením súhlasili takmer tri štvrtiny ambulantných lekárov na celom Slovensku, prijala úpravu cenových podmienok aj SLK. So zástupcami ambulantných lekárov budeme samozrejme ďalej diskutovať," reagovala hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová. Pripomenula, že Union ZP zvyšoval platby pre ambulancie v tomto roku už po druhý raz, aj napriek stratovému hospodáreniu a poklesu zdrojov v zdravotníctve.

 

Kollár upozornil, že ich požiadavky na dofinancovanie ambulancií zďaleka neboli naplnené. "Dokonca sme boli ochotní aj zľaviť z našich požiadaviek, vrátane ich rozdelenia na etapy... Okrem nedostatočnej úpravy cenových podmienok obsahujú dodatky k zmluvám aj ďalšie ustanovenia, voči ktorým má SLK dlhodobo zásadné výhrady a ktoré opakovane žiada zo zmlúv vypustiť," zhrnul.

 

Slovenská lekárska komora vidí okrem toho problém v legislatívnom nastavení pravidiel dohadovania. To má spôsobovať, že sa poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pri vyjednávaní dostávajú do polohy nerovnovážneho stavu. Výsledkom má byť, že podpisujú zmluvy pod nátlakom a s hrozbou zániku zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies