Na Slovensko sa rútia búrky, vieme kedy udrú.

NETKY.SK • 21 Jún 2023, 14:50 • 2 min
Na Slovensko sa rútia búrky, vieme kedy udrú.

Bratislava - Strednú Európu sužuje prvá vlna tropického počasia. Môže za to príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu až z ďalekej Afriky. Dnešné teploty pôjdu ešte vyššie ako včera a maximálne teploty sa dostanú až k +34 °C. Zajtra by pritom malo byť ešte teplejšie a to až nad +35 °C. Zatiaľ čo horúčavy niektorých tešia, už výrazne menej nepoteší ďalší meteorologický jav a tým sú búrky. Tie totiž budú veľmi intenzívne, pričom v našej oblasti pôjde o jedny z najintenzívnejších búrkových vĺn.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo horúčavy niektorých tešia, už výrazne menej nepoteší ďalší meteorologický jav a tým sú búrky. Tie totiž budú veľmi intenzívne, pričom v našej oblasti pôjde o jedny z najintenzívnejších búrkových vĺn. Našu oblasť čakajú nielen dnes, ale aj nadchádzajúce dni veľmi výrazné búrky, ktoré neminú ani naše územie. Pôjde jednoznačne o najpočetnejšie a najintenzívnejšie búrky od začiatku roka. Prvé búrky sa už okolo poludnia začnú formovať na severe a východe Slovenska. Búrky môžu byť aj intenzívne a budú sprevádzané krúpami, či prívalovými zrážkami.

Meteorologovia vydali výstrahy  na celé územie Slovenska,  s výnimkou Prešovského a Košického kraja. V prípade výskytu silných búrok môže podľa SHMÚ napršať za 30 minút od 20 do 40 milimetrov zrážok. Búrky môžu byť sprevádzané krúpami a nárazmi vetra s rýchlosťou do 110 kilometrov za hodinu. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt," upozorňuje SHMÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies