Čo čaká Slovensko v prípade tvrdého brexitu? Podľa Lajčáka v tom má SR jasno

NETKY.SK • 17 Január 2019, 06:52 • 2 min
Čo čaká Slovensko v prípade tvrdého brexitu? Podľa Lajčáka v tom má SR jasno

BRATISLAVA – Slovensko sa na tvrdý brexit pripravuje, už je aj rozpracovaný návrh zákona, ktorý by tento stav riešil.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň platí, že Európska únia neotvorí vyrokovanú dohodu o odchode. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák však nevie jednoznačne povedať, či je pravdepodobný tvrdý odchod alebo posunutie odchodu. „Dohoda bola odmietnutá, neviem, čo by sa muselo stať, aby tá istá dohoda bola schválená, veď ten rozdiel bol obrovský. Jedna z možností je nekontrolovaný odchod, tie hodiny tikajú,“ povedal Lajčák s tým, že oddialenie brexitu nevidí nereálne, ale Londýn by musel zdôvodniť, prečo tak koná. Lajčák tak reagoval na otázky novinárov, keďže britský parlament v utorok odmietol dohodu o odchode, ktorú odobrili premiéri a prezidenti európskej dvadsaťsedmičky ešte v novembri.

 

img

Po utorňajšom hlasovaní je podľa ministra loptička na britskej strane. Lajčák pripomenul, že podpora dohody nemá väčšinu, ale zároveň britská strana hovorí, že je proti nekontrolovanému odchodu. EÚ trvá na tom, že ostrovy majú prísť s tým, čo chcú, ale zároveň trvá na tom, že otvorenie dohody je nereálne. „Dvadsaťsedem členských krajín sa jasne dohodlo, že podporujeme túto dohodu. Považujeme ju za férovú, vybalansovanú. Boli poskytnuté aj isté záruky, pokiaľ ide o írsku poistku (tzv. backstop). Čakáme na britskú stranu, aby prišla a povedala, ako si to predstavuje,“ povedal na margo hlasovania vo Westminsteri.

Minister pripustil, že európska dvadsaťsedmička by bola ochotná a pripravená za istých podmienok prijať odsunutie dátumu brexitu. „Ale nie, ak to má len naťahovať agóniu, to nič nerieši. Ak to má byť nátlak na nás, aby sme ustúpili a prijali dohodu výhodnejšiu pre Britániu a menej výhodnú pre nás,tak tade takisto cesta nevedie,“ pokračoval minister.

 

img

 

Pri téme tvrdého brexitu zaznievajú hlasy, že by Briti mali odísť bez dohody, zažiť všetky negatívne dopady, aby to malo odstrašujúci efekt na iné krajiny, ktoré by o odchode z EÚ mohli premýšľať. „To nie je logika, ktorú ja zdieľam. Tvrdý brexit by bol možno spravodlivý v tom, že „chceli ste brexit, dostali ste brexit“, ale obávam sa, že tá cena by bola privysoká,“ vysvetlil svoj postoj Lajčák. Okrem toho avizoval, že Slovensko sa pripravuje aj na najtvrdší scenár – že Spojené kráľovstvo odíde bez dohody. „Je rozpracovaný návrh legislatívneho aktu, zákona, ktorý by riešil niektoré praktické veci. V prvom rade by mal garantovať reciprocitu, pokiaľ ide o postavenie občanov,“ informoval na záver minister.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona