Viac ako 40 sakrálnych stavieb sa počas Noci kostolov otvorí pre návštevníkov

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 11:45 • 2 min
Viac ako 40 sakrálnych stavieb sa počas Noci kostolov otvorí pre návštevníkov

BRATISLAVA - Viac ako 40 sakrálnych miest na Slovensku sa počas Noci kostolov v piatok otvorí pre návštevníkov s rôznym duchovným, kultúrnym, historickým či spoločenským sprievodným programom.

slovakia

left justify in out

Viac ako 40 sakrálnych miest na Slovensku sa počas Noci kostolov v piatok otvorí pre návštevníkov s rôznym duchovným, kultúrnym, historickým či spoločenským sprievodným programom. TASR o tom informoval za tím Noci kostolov 2023 Ján Ludrovský.

 

img

plagát k podujatiu Noc kostolov

 

Tohtoročné podujatie sa uskutoční vo viacerých mestách a miestach od východu až po západ Slovenska. Ide o 16. ročník podujatia. "Teraz sa do programu zapájajú dobrovoľníci všetkých vekových kategórií. Taktiež mestá, obce, farnosti, múzeá, evanjelická cirkev, reformovaná cirkev, synagóga, gréckokatolícka cirkev, rímskokatolícka cirkev, kresťanské spoločenstvá i kaplnky a kostoly v správe mesta, regionálneho múzea či občianskych združení," vymenoval Ludrovský. Otvorené budú pamiatky, ale napríklad i ruiny kláštorov.

 

img

kultúrny program v Nitrianskom kostole počas jedného z minulých ročníkov Noci kostolov

 

Do podujatia sa zapoja programom aj mestá a miesta, ako napríklad Prešov, Košice, Michalovce, Banská Štiavnica, Nové Zámky, Komárno, Leopoldov, Trstín, Nové Mesto nad Váhom, Prievidza, Ludrová, Vráble, Levoča, Gelnica, ale aj Bratislava či Stará Turá. Súčasťou sprievodných programov sú koncerty, výstupy na vežu, prehliadky priestorov, adorácie, debaty, premietanie filmov, meditácie, multimediálne prezentácie, výstavy i vstupy s výkladom histórie miesta. "Noc kostolov je v rovnakom čase aj v Rakúsku, Česku, Lotyšsku, Estónsku a Nemecku," uviedol Ludrovský. O pár týždňov sa podujatie uskutoční aj vo Francúzsku, Švajčiarsku, Holandsku a Taliansku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona