Sajfov stratený dron, roj včiel či nebezpečný strelec! S dronmi sa spájajú aj tieto príbehy

NETKY.SK • 28 Júl 2020, 19:43 • 2 min
Sajfov stratený dron, roj včiel či nebezpečný strelec! S dronmi sa spájajú aj tieto príbehy

Drony sú čoraz populárnejšie. Fanúšikovia týchto lietajúcich strojov sa vďaka svojej záľube stretli aj s nevšednými zážitkami, niekedy až život ohrozujúcimi. Neuveriteľnú naháňačku zažil Boris Urbánek zo spoločnosti, ktorá zabezpečí všetko potrebné k tomu, aby mohli nadšenci svoju činnosť vykonávať úplne legálne. Vystrašil ho roj včiel, ktorý ukázal svoju neskutočnú silu.

slovakia

left justify in out

Práca trvá už sedem rokov 

Marek Kulhánek sa venuje natáčaniu videí, na ktoré používa aj drony. Hneď sa stal ich veľkým priaznivcom a pracuje s nimi už sedem rokov. Hovorí, že niektorí ľudia sú proti dronom negatívne zaujatí. "Môžu sa stať určité kolízie, ale väčšinou si myslím, že v tejto dobe s takýmito továrenskými zariadeniami väčšinou ide o chybu toho pilota, ktorý to riadi," povedal s tým, že pre potrebu odstrániť nedôveru ľudí či strach, natočil videá. Jedno z nich ponúkame aj v článku.

 

 

Nejde o špehovanie 

Uvedomuje si, že ľudia sú však negatívne zameraní najmä pre možné zneužitie dát. Preto všade, kam s dronom prichádza, dopredu si premyslí, aké nepríjemnosti to môže priniesť. "Aby si naozaj ľudia nemysleli, že ich s tým špehujem. Nelietam niekomu nad barákmi, čo sa dnes už nedá tomu úplne vyhnúť, ale eliminovať to," doplnil s tým, že ak je možnosť, dopredu ich aj informuje o svojich zámeroch.

 

Streľba po drone 

"Čo tam vlastne robím a že naozaj nemám záujem zverejňovať ich súkromný život niekde na youtube," doplnil. V minulosti sa objavil aj medializovaný incident, keď jeden z obyvateľov obce začal po jednom z dronov strieľať. Ten bol pritom na mieste pracovne, keďže vykonával letecké snímkovanie.

 

 

Poučený Sajfa

Nielen publikovanie dát nafotených a natočených dronom je obtiažne. V jednom zo svojich videí vyjadril svoje obavy aj známy moderátor a youtuber Sajfa, ktorý rád natáča aj z výšky. Keď sa dozvedel, že všetky snímky sa pred publikovaním preverujú, priznal sa, že sám sa raz dopustil nebezpečnej situácie. "Nikdy, s výnimkou jedného razu, keď som dron stratil hlboko, hlboko v lese, nikdy som nemal dron mimo svojho dohľadu," zdôraznil.

 

 

Konflikty s dronmi? 

Drony totiž môžu znamenať aj veľkú nepríjemnosť pre lietadlá. Letecký modelár a pilot bezmotorových lietadiel Ján Littva je dokonca spoluvlastníkom malého letiska v Tekovskom Hrádku. "Ja osobne som nezažil nejaký konflikt s dronom,“ povedal s tým, že v minulosti sa podobné udalosti stávali najmä na veľkých medzinárodných letiskách, kde si nadšenci takto chceli fotiť lietadlá.

 

Bezpečnosť šla dopredu

No dodáva, že dnes to už ani nie je možné, keďže letiská sú vybavené rušičkami. Na súťažiach modelárov, ktorých sa zúčastňuje, je zakázané používať drony práve pre možnú kolíziu. Žiadny stret s dronom nezažil ani pilot Martin Chábela zo Záhorackého aeroklubu Senica.

 

Prišlo to ako ponuka 

Boris Urbánek zo spoločnosti PROAVIATE, ktorá sa postará o byrokraciu v súvislosti s legálnym lietaním na drone, nám opísal, ako sa k tejto záľube dostal. "V roku 2015 ma ako pilota lietadiel oslovili, či by som nebol schopný pripraviť kurz pre pilotov dronov ohľadom leteckej teórie, ktorú potrebujú na úspešné absolvovanie preskúšania na Dopravnom úrade. Zobral som to ako výzvu a od toho momentu až doteraz takéto kurzy vediem," povedal a dodal, že pre zvýšenie jeho prínosnosti začal aj on s týmito strojmi lietať.

 

img

 

Sila prírody

Veľmi ho to nadchlo, a to napriek tomu, že zažil aj nepríjemnú situáciu s inak užitočným hmyzom. "Fotografoval som z výšky rodičovský dom, keď voči môjmu dronu vyštartoval roj včiel. Neúspešne som sa ich snažil striasť. Včely zaútočili na dron, čo viedlo pravdepodobne k zlomeniu vrtulí a pádu dronu," dodal s tým, že situáciu mu dosvedčia aj mnohí svedkovia. Inak by tomu neveril ani sám. "Pre mňa samotného je to stále neuveriteľné, ako malé včely dokázali uzemniť dron, ktorý váži cez jeden kilogram," žasol Boris Urbánek.

 

Sú praktické

Adam Kacvinský, inštruktor spoločnosti Aprop, sa k dronom dostal ako nadšenec a milovník natáčania z výšky. Neskôr si urobil "pilotný preukaz na dron" a ako inštruktor bezmotorového lietania si uvedomil, že predmety skúšané Dopravným úradom môže prednášať aj on sám. "Založil som spoločnosť Aprop, ktorá je aktuálne jednotkou na trhu dronových kurzov na Slovensku," povedal s tým, že spolu s ďalšími piatimi kolegami vyškolili už viac ako 170 pilotov, čo je najviac na Slovensku.

 

img

 

"Poskytujeme viac ako 75 hodín dronových kurzov od teoretickej a praktickej prípravy na skúšky na úrade, cez kurzy mapovania a 3D modelovania objektov, až po dronové lietanie v poľnohospodárstve," dodal s tým, že píšu aj blogy a prevádzkujú aj jediný katalóg slovenských dronových firiem.

 

Pomoc pri výkone práce

Fascinuje ho zistenie, že tieto lietajúce stroje neskutočne šetria čas rôznym profesiám. "Napríklad geodet, ktorý potrebuje na pozemné mapovanie nejakej oblasti aj dva dni, to s dronom zvládne za pol dňa," prezradil s tým, že pozoruhodné je aj to, ako drony pomáhajú v poľnohospodárstve. "Pri znižovaní množstva postrekov, keďže sa postreky aplikujú iba na miesta, kde je to reálne potrebné," uzavrel Kacvinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona