Bizarné vynálezy z minulosti: prevratné veci, ktoré boli časom odsúdené na zánik

NETKY.SK • 31 Máj 2023, 13:15 • 2 min
Bizarné vynálezy z minulosti: prevratné veci, ktoré boli časom odsúdené na zánik

SVET - Minulosť je plná neuveriteľných príbehov a jedinečných vynálezov. Niektoré z nich sa osvedčili a zmenili svet, zatiaľ čo iné zostali zabudnuté v prachu času. Pripojte sa k nám na fascinujúcej ceste do minulosti a objavte bizarné vynálezy, ktoré vzbudili kontroverzie a otriasli konvenčnými normami.

slovakia

left justify in out

Ľudia mali vždy bláznivé nápady, ktorými chceli spraviť dieru do sveta. Bohužiaľ, väčšinou išlo len o produkty rojkov, ktoré boli odsúdené na zánik. Vynálezy zo začiatku 20. storočia predčia všetky očakávania a zoznam, ktorý sme si pre vás pripravili sa určite zaraďuje medzi ten najkurióznejší.

 

1. Plynuvzdorný kočík

 

Zo strachu a z nevyhnutnosti vzniklo v Anglicku hrozivé zariadenie známe ako "kočík odolný voči plynu". Tieto plynotesné kočíky, boli vyvinuté koncom 30. rokov 20. storočia v dôsledku používania yperitu a chlóru v prvej svetovej vojne.

 

Veko týchto kočíkov zvyčajne obsahovalo sklenený panel a na vrchu plynový filter. Kočík mal na zadnej strane aj mechanickú žiarovku s klaksónom na odsávanie vydýchaného vzduchu z interiéru.

 

img

 

2. Drevené plavky 

 

Tento vynález fičal koncom 20-tych a začiatkom 30-tych rokov 20. storočia. Vynález pochádza z amerického okresu Grays Harbor, ktorý bol vtedy považovaný za najväčší región na výrobu dreva a prepravu dreva na svete. Dievčatá sa síce na fotografii pekne smejú, ale určite ich dobrá nálada prešla, keď sa im z tohto oblečenia kamsi zadrela trieska.

 

img

 

3. Klietka pre deti

 

V roku 1922 si americká podnikateľka Emma Read nechala patentovať vynález kovových klietok zavesených z okna aj keď ich používanie sa zaviedlo už oveľa skôr. Prvá dáma Spojených štátov amerických, Eleanor Rooseveltová, už v roku 1906 používala túto klietku doma v New Yorku pre svoju čerstvo narodenú dcéru Annu.

 

img

 

4. Vínová kocka

 

Keď 16. januára 1920 prohibícia v Amerike vstúpila do platnosti, tí, ktorí vlastnili vinice len za účelom premeny hrozna na víno, čelili dileme: dať ,,zbohom" viniču a zasadiť niečo iné, alebo sa pokúsiť nájsť spôsob, ako čo najviac vyťažiť z úrody hrozna aj napriek zákazu alkoholu. Tí najvynaliezavejší prišli s nápadom "hroznového koncentrátu", ktorý vyzeral ako kocka masla.

 

img

 

5. Rádioaktívna epilácia

 

Londýnčan Max Kaiser vymyslel prístroj, ktorý by pomohlo ženám s nežiadúcim ochlpením. Toto zariadenia využívalo priame röntgenové lúče, ktoré sa zameriavali na líca a hornú časť s cieľom natrvalo odstrániť chĺpky. Väčšina žien absolvovala v priemere dvadsať ošetrení.

 

Avšak aj malé dávky týchto lúčov mohli spôsobiť vážne poškodenie tvárového tkaniva, ktoré si ženy spočiatku nevšimli, ale následne sa začali objavovať ochorenia ako keratózy, pigmentácie, vredy, atrofia vrások či karcinómy, ktoré zapríčinili smrť.

 

img

 

6. Izolátor

 

Vynález izolátora z roku 1925 mal za úlohu úplne odpútať nositeľa od rušivých vonkajších vplyvov pri práci. Keď už človek vymýšľa niečo tak nadčasové ako je táto maska, častokrát zabúda na drobné detaily.

 

Netrvalo dlho a jeho vynálezca Hugo Gernsback si uvedomil že po približne pätnástich minútach v izolátore začne byť človek akýsi ospalý, čo pre sústredenie vôbec nie je dobré. Pridal preto trubičku, ktorá do helmy púšťala čistý kyslík. Ten rozprúdil respiračný systém a oživil „subjekt“ ktorý mal helmu na hlave.

 

img

 

7. Rádiový klobúk

 

Medzi podivné módne trendy patrí jednoznačne aj rádiový klobúk, ktorý bol vynájdený v 30. rokoch minulého storočia. Podľa tedajšieho vydania časopisu Modern Mechanix vynález takéhoto klobúku umožňoval jeho nositeľovi „počúvať nedeľnú kázeň pri jazde na motorke alebo hraní golfu, získať informácie z výnosov z akciového trhu pri loptovej hre alebo jednoducho počúvať správy na ceste do práce jednoduchým naladením.“

 

V dnešnej dobe sú síce takéto ,,vymoženosti" úplne bežnými dennými činnosťami, no vtedy išlo o prevratné záležitosti skutočne nevšedného charakteru.

 

img

 

8. Vodíková vzducholoď

 

Vodíkové vzducholode sa považujú za jeden z najnebezpečnejších vynálezov všetkých čias. Doprava na zemi, na mori, vo vzduchu, na železnici a vo vesmíre používa prchavé palivo, ktoré je veľmi dobre chránené pred poškodením. Vodíkové vzducholode však nie sú de facto ničím iným ako nafúknutým balónom, na ktorý naložíte cestujúcich.

 

Nemecká vzducholoď Hindenburg ilustrovala, čo za tragický vynález to je, keď bola zničená požiarom pri pristávaní na letisku. Väčšina vzducholodí stroskotala už počas tankovania alebo havarovali počas štartu, letu a kotvenia, takže doslova zlyhali v každom aspekte svojho používania.

 

img

 

9. Kokaínové kvapky

 

Takto vyzerá reklama na kvapky proti bolesti zubov pre deti z roku 1885. Jedným z najväčších propagátorov využitia kokaínu v medicíne bol aj priekopník psychoanalýzy Sigmund Freud. Okrem iných potravín a nápojov sa pridával aj do pôvodnej Coca-Coly. Kokaín bol zakázaný OSN až v roku 1963.

 

img

 

10. Nezvyčajné prvé autá

 

Jedným z prvých patentov na auto bol vydaný v USA v roku 1789. Bol to parný stroj vybavený čepeľami, aby sa mohol pohybovať nielen po súši, ale aj po vode. V prvej polovici 19. storočia boli automobily vedené na elektrickej trakciiFrancúzske elektrické vozidlo La Jamais Contente v roku 1899 vyvinulo rekordnú rýchlosť 100 km/h.

 

img

 

BONUS: Prenosná stolička, ktorú sa dá nosiť ako opasok

 

Posledný bizarný vynález síce nie je tak starý, ako uvedené ostatné vynálezy, no určite stojí za zmienku. Pre problém s nedostatkom sedadiel na verejných miestach vymyslela japonská firma riešenie - stoličku vo forme opasku, ktorú je možné si pripnúť na nohy. Tento bizarný vynález umožňuje ľuďom sedieť prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Aj keď sa zdá byť praktickým riešením pre vyčerpávajúce dlhé rady na státie alebo čakanie na autobus, je otázkou, či bude tento bizarný vynález prijatý v spoločnosti ako norma alebo časom zapadne prachom.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies