Lea Fekete považuje v móde za najdôležitejšie určiť si vlastný štýl

NETKY.SK • 29 August 2011, 18:05 • 2 min
Lea Fekete považuje v móde za najdôležitejšie určiť si vlastný štýl

Lea Fekete považuje v móde za najdôležitejšie určiť si vlastný štýl

slovakia

left justify in out

img

Výtvarníčka a módna návrhárka Lea Fekete, ktorej originálne modely vlastní viacero známych slovenských osobností, pôvodne vyštudovala stavebnú fakultu. Ako dizajnérka sa predstavila koncom 80. rokov minulého storočia. Narodila sa 29. augusta 1961 a v pondelok bude mať päťdesiat rokov.
      Jej spolupráca s Danielom Brunovským a Adou Krnáčovou vyústila do založenia tvorivého zoskupenia SET'88. Od roku 1990 pravidelne vystavuje svoje práce a zúčastňuje sa na módnych prehliadkach doma aj v zahraničí. Dvakrát sa stala dizajnérom medzinárodnej súťaže Elite Model Look, obliekala slovenské miss, vyhrala súťaž módnych dizajnérov STYL Brno 1997. Podľa svojich slov, pri tvorbe nepodlieha módnym trendom. Podstatné je určiť si vlastný štýl a pochopiť vlastnú potrebu.
      Pôsobila ako externý asistent na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1995–1998) a v roku 1998 si otvorila vlastnú galériu, ktorá nesie jej meno. Lea Fekete spolupracovala so značkou Avon, pre ktorú vytvorila exkluzívnu kolekciu. Jej tvorba je rôznorodá. Venuje sa interiérovým dekoratívnym prvkom, módnym kreáciám, ale vyskúšala si už aj spoluprácu s filmovým umení. Pre režisérku Evu Borušovičovú obliekala hercov vo filmoch Modré z neba, Amálka ja sa zbláznim a Vadí nevadí. Je tiež autorkou kostýmov pre predstavenie 8 žien na bratislavskej Novej scéne, balet Prianie Slovenského národného divadla, či Salome štátnej opery Banská Bystrica.
      V roku 1993 sa zúčastnila na medzinárodnom veľtrhu Igedo v nemeckom Düseldorfe, uviedla tu odevy z modrotlače, inšpirované prvkami tradičného ženského kroja. V roku 2002 to bol medzinárodný veľtrh v Monaku. Vo februári 2005 vystavovali jej odevnú tvorbu v rámci výstavy "Učarila im krása tradícií" v Múzeu ľudového umenia a tradícií v talianskom Ríme. Na výstave v bratislavskej galérii GOZA vo februári 2008 umelkyňa prezentovala textilné obrazy vytvorené špeciálnou technikou arttex, ktorá je slovenským patentom, i šperky zo striebra a drahých kameňov.
      Pre slovenskú herečku Annu Šiškovú pripravila kolekciu na početné podujatia v marci 2001 v USA ešte pred slávnostným odovzdávaním Oscarov.
      Lea Fekete pochádza z dvojičiek, má sestru. Je vydatá, s manželom Ivanom vychováva syna Mareka a dcéru Terezu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies