Lavrov: Spojené štáty odmietli rokovať o hlbšej spolupráci v Sýrii

NETKY.SK • 14 Október 2015, 13:57 • 2 min
Lavrov: Spojené štáty odmietli rokovať o hlbšej spolupráci v Sýrii

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že USA odmietli poslať do Moskvy vojenskú delegáciu na vysokej úrovni, aby rokovala o hlbšej spolupráci v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Podľa Lavrova tento návrh predostrel ruský prezident Vladimir Putin svojmu americkému partnerovi Barackovi Obamovi počas ich nedávneho stretnutia v New Yorku. Po schôdzke vojenských expertov mal nasledovať druhý krok, a to vyslanie ruskej delegácie na čele s premiérom Dmitrijom Medvedevom do USA. Ani s tým však Washington nesúhlasil. Lavrov dnes pred poslancami Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, vyjadril nádej, že v dohľadnom čase začne platiť dohoda o vojensko-technických opatreniach v záujme prevencie incidentov vo vzdušnom priestore Sýrie. "My sme pripravení sadnúť si za stôl, porovnávať mapy" a vymieňať si informácie o pozíciách teroristov, uviedol Lavrov.

 

Ruský minister okrem toho vyjadril ľútosť, že USA a Británia doteraz Rusku nepomohli nadviazať kontakt so Sýrskou slobodnou armádou, aj keď Moskva opakovane vyzýva na politický dialóg o urovnaní konfliktu v Sýrii a je za kontakty s celým spektrom sýrskej opozície.

V súvislosti s neochotou USA si Lavrov položil otázku, aký cieľ chcú dosiahnuť na sýrskom území prostredníctvom povstaleckých oddielov, ktoré podporujú.

 

Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že Rusko má pri riešení krízy v Sýrii záujem na súčinnosti so Saudskou Arábiou, Tureckom a ďalšími krajinami tohto regiónu. Dodal však, že okrem Sýrie sa na Rusko so žiadosťou o priamu vojenskú pomoc neobrátila žiadna iná krajina. Ubezpečil, že ak by takáto žiadosť prišla, Rusko sa ňou bude zaoberať. Zároveň uviedol, že Rusko momentálne veľmi pozorne sleduje vývoj situácie v Iraku i Afganistane.

 

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Lavrov súčasne kritizoval západných partnerov za ich nekonštruktívny postoj k návrhu Ruska, aby sa zapojili do práce informačného centra pre boj proti terorizmu v Bagdade, a to v snahe predchádzať incidentom počas náletov na pozície islamistov a vymieňať si údaje o ich pozíciách. Z Lavrovových slov vyplýva, že hlavnou prekážkou bolo situovanie centra do Bagdadu, resp. Iraku, kde je podľa nich veľmi nepokojná situácia. Ruský minister však dodal, že v záujme zlepšenia koordinácie je Rusko ochotné pristúpiť aj na presťahovanie tohto centra z Bagdadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies