Lajčák: Dialóg je najlepším nástrojom diplomacie, potrebuje platformy ako je Bledské strategické fórum

NETKY.SK • 5 September 2017, 08:22 • 2 min
Lajčák: Dialóg je najlepším nástrojom diplomacie, potrebuje platformy ako je Bledské strategické fórum

BRATISLAVA - Svetové spoločenstvo potrebuje premyslenú stratégiu pre udržanie mieru. Úsilie OSN by malo byť dimenzované na dosahovanie širokosiahlejších cieľov, než sú len bezprostredné potreby krajín zasiahnutých konfliktami.

slovakia

left justify in out

Uviedol včera minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na bezpečnostnej konferencii Bledské strategické fórum (BSF) v Slovinsku, kde vystúpil v samostatnom paneli, venovanom prioritám 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. „Organizácia spojených národov nie je nejaký autonómne existujúci orgán, to sme my, každý z nás. Preto som presvedčený, že sa musíme viac snažiť, aby sme naplno využili potenciál, ktorý ponúka. To, čo mne v medzinárodných vzťahoch často chýba, je dialóg. Nepúšťame sa do dialógu s tými, ktorí majú iné názory než my. Izolujeme ich. A to je chyba," uviedol Lajčák.

 

V diskusii s moderátorom panelu minister predstavil svoj pohľad aj na aktuálne naliehavé regionálne problémy a výzvy, ktoré ohrozujú bezpečnosť vo svete, ako sú okrem iného jadrový program Severnej Kórey, bezpečnostná situácia v Európe, hrozba terorizmu, postavenie V4 v Európskej únii a ďalšie. Osobitne k téme ostatného vývoja okolo severokórejských jadrových testov uviedol, že predstavujú závažné ohrozenie nielen regionálnej, ale celosvetovej stability a bezpečnosti. „Sankcie sú prijímané jednomyseľne, čo je dobré. Neprinášajú však žiaduce výsledky, nemajú, žiaľ, vplyv na správanie sa severokórejského režimu. Sankcie nie sú politikou, ale nástrojom politiky. Správne by sme mali kombinovať sankcie – ak sú potrebné – a dialóg," povedal Lajčák.

 

Šéf slovenskej diplomacie si následne v Blede ako prvý v histórii konferencie prevzal z rúk slovinského ministra zahraničných vecí Karla Erjavca ocenenie Bled Strategic Forum Distinguished Partner 2017 Award (Ocenenie za mimoriadny prínos k Bledskému strategickému fóru) za dlhoročnú podporu tohto podujatia. „Dialóg je najlepším nástrojom diplomacie. A diplomacia potrebuje takéto platformy ako je Bledské strategické fórum, na výmenu názorov o najpálčivejších otázkach dňa. Preto môžete naďalej rátať s mojou podporou a priazňou, tak ako som sa ja mohol doteraz spoliehať na vašu podporu – vrátane dnešného pozvania na vystúpenie v kapacite nadchádzajúceho predsedu Valného zhromaždenia OSN," povedal minister v ďakovnej reči.

 

Minister využil podujatie aj na sériu bilaterálnych stretnutí: v diskusii so štátnym ministrom zahraničných vecí Indie M. Akbarom nadviazal na svoju nedávnu pracovnú návštevu v Dillí a na tému reformy Bezpečnostnej rady OSN; hovorili spolu aj o niektorých aktuálnych problémoch dneška, vrátane hrozby, ktorú pre bezpečnosť sveta predstavuje jadrový program Severnej Kórey. Posledne menovaná téma rezonovala aj v rozhovore s výkonným tajomníkom medzinárodnej organizácie CTBT (Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok) Lassina Zerbom, kde M. Lajčák ocenil CTBT ako krok správnym smerom ku konečnému cieľu sveta bez jadrových zbraní.

 

Na bilaterálnom stretnutí s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskej integrácie Moldavska Andreiom Galburom minister pripomenul, že Moldavsko zostáva jedným z troch top prijímateľov rozvojovej pomoci SR a sme pripravení naďalej zdieľať s krajinou naše skúsenosti s transformačnými procesmi. V tejto súvislosti A. Galbur ocenil fakt, že za šéfa delegácie EÚ v Kišiňove bol vymenovaný skúsený slovenský diplomat P. Michalko.

 

S generálnym tajomníkom Únie pre Stredomorie F. Sijilmassiom diskutoval minister o aktuálnych úlohách, na ktorých organizácia pracuje v jednotlivých oblastiach a o možných oblastiach vzájomnej spolupráce. Jednou z nich by mohla byť aj otázka migrácie, ktorou sa pod vedením M. Lajčáka bude zaoberať 72. VZ OSN pri príprave tzv. migračného kompaktu.

 

So štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Čiernej Hory pre európsku integráciu Aleksandarom Pejovičom hovoril minister o aktuálnej politickej situácii v krajine a eurointegračných perspektívach Podgorice. Záverečné stretnutie so zástupcom námestníka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Hoytom Brianom Yee sa nieslo v znamení diskusie o západnom Balkáne, s osobitným dôrazom na vývoj situácie v Bosne a Hercegovine a Macedónsku, a dotkli sa aj súčasného stavu a budúcnosti dialógu medzi Srbskom a Kosovom, sprostredkovanom Európskou úniou.

 

Bledské strategické fórum patrí medzi popredné medzinárodné konferencie v regióne; v ostatných rokoch sa etablovalo ako platforma na hľadanie nových stratégií, vízií a postojov, ktorých cieľom je čeliť najnaliehavejším otázkam dnešnej Európy a sveta v 21. storočí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies