Ktoré pleso na Slovensku je najväčšie, najhlbšie, najkrajšie?

NETKY.SK • 6 Apríl 2024, 15:30 • 2 min
Ktoré pleso na Slovensku je najväčšie, najhlbšie, najkrajšie?

Väčšina z nás vie, že plesá sú naším národným pokladom, unikátom, slovenskou pýchou. No poznáte aj zvláštnosti, superlatívy a tajomstvá jednotlivých plies našich hôr?

slovakia

left justify in out

Vedeli ste, že vo Vysokých Tatrách sa ukrýva viac ako sto plies? Sú pozostatkom ľadovcovej činnosti z poslednej doby ľadovej, kedy roztopená voda zaplnila povrchové priehlbiny a vytvorila tak nádherné smaragdové šperky uprostred tatranských štítov.

Poďte s nami na malú prehliadku najkrajších a najznámejších tatranských jazier, z ktorých každé je niečím jedinečné.

Veľké Hincovo pleso

Nevolá sa tak len pre nič za nič. Je naozaj najväčším a zároveň najhlbším slovenským plesom, s plochou 20 hektárov a hĺbkou 53, 7 metra. Keďže ho nájdete uprostred tatranských končiarov vo výške 1 946 metrov n. m. (pod Kôprovským štítom v Hincovej doline), väčšiu časť roka je zamrznuté. 

Veľké Hincovo pleso sa pýši ešte jedným unikátom - je najvyššie položeným miestom v Európe, kde dokáže prežiť pstruh potočný. 

 

Zelené pleso

Je unikátne vďaka svojej zelenkavej farbe. Jej netradičný nádych spôsobujú pramene, vyvierajúce z dna plesa. Zaujímavosťou je, že pleso bolo podľa legiend pôvodne väčšie, no gróf Tököly dal prebúrať prirodzenú hrádzu, keď hľadali jeho strateného syna. Podľa dávnej povesti však tieto škvrny spôsobuje oslnivý zelený drahokam, ktorý do vody spadol z priľahlého štítu Jastrabia veža.

Toto nádherné pleso sa nachádza vo východnej časti Vysokých Tatier, v nadmorskej výške 1 540 metrov. Priamo na brehu jazera stojí turistická chata s celoročnou prevádzkou.

Červené pleso

Je najväčším z plies v Červenej doline, má hĺbku iba 1,7 metra a je veľké 0,18 hektárov. Svoj názov dostalo podľa červenkastého sfarbenia vody, ktoré je spôsobené odrazom jeho červených skál na dne. Leží vo výške 1 811 metrov pri Jahňacom štíte. 

Kvôli svojej polohe nemá stály prítok a preto jeho veľkosť záleží od ročného obdobia a poveternostných podmienok.

Roháčske plesá

Niekto ich pvažuje aj za najkrajší kút Slovenska. Nájdete ich v Západných Tatrách v Roháčskej doline spolu s ďalšími prírodnými krásami - Roháčskymi vodopádmi a viacerými jaskyňami. 

Cesta k nim je nádhernou výletnou trasou, začína sa pri chate Zverovka neďaleko Zuberca. Roháčske plesá sú celkovo štyri, nájdete ich v objatí štátov Rákoň, Volovec, OStrý Roháč, Plačlivec a Baníkov. 

 

Vrbické pleso

Jeho unikátom je, že je vlastne jediným plesom v Nízkych Tatrách. Nachádza sa v Demänovskej doline, od roku 1975 je národnou prírodnou pamiatkou a je skvele prístupný po viacerých turistických chodníkoch. 

Je to nádherné miesto, odkiaľ máte krásne výhľady na okolité štíty Nízkych Tatier. Leží vo výške 1 113 metrov,  je to morénové jazero, ktoré vzniklo po ústupe ľadovca zo severných svahov Chopka a Derešov.

Modré pleso

Je naším najvyššie položeným plesom, nájdete ho vo výške 2 192 metrov nad morom, v závere Malej Studenej doliny pod sedlom Sedielkom a južnou stenou Malého ľadového štítu.

Má rozlohu necelého pol hektára, odteká z neho Malý Studený potok.

Trojrohé pliesko 

Je druhým najväčším zo skupiny Bielych plies v doline Bielej vody.  Leží medzi Veľkým Bielym plesom a  Chatou pri Zelenom plese a dostalo názov od svojho netypického trojuholníkového tvaru. 

Má rozlohu 0,170 ha. Je 85 m dlhé, 70 m široké a 1,2 m hlboké. Leží v nadmorskej výške 1 620 m n. m. Vedie k nemu mnoho atraktívnych prístupových trás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Tatranskí rytieri
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies