Ministerstvo zdôraznilo, že otvorenie škôl bol správnym krokom

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 11:00 • 2 min
Ministerstvo zdôraznilo, že otvorenie škôl bol správnym krokom

BRATISLAVA - Viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že čiastočné otvorenie škôl bolo správne a v danej situácii aj jediné možné riešenie.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo doplnilo, že od 8. marca sú školy prednostne otvorené pre deti rodičov, ktorí nemôžu svoju prácu vykonávať dištančne. Do tejto kategórie nespadajú len zamestnanci kritickej infraštruktúry, ale aj iné profesie, bez ktorých by sa chod spoločnosti zastavil.

 

img



„Fakt, že čiastočné otvorenie škôl sa nepodpísalo pod zhoršenie epidemiologickej situácie potvrdzujú aj údaje z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR),“ uviedol rezort školstva. Doplnil, že z dát ÚVZ SR vyplýva, že zo všetkých pozitívne testovaných tvorili žiaci základných škôl (ZŠ) minulý týždeň menej ako pol percenta.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na školstvo pôjde z Plánu obnovy 800 miliónov eur, Gröhling hovorí o celkovej modernizácii

 

img

 

Februárové dáta podľa rezortu poukazujú na to, že zo 139-tisíc pozitívne testovaných počas mesiaca, bolo len 450 detí do desať rokov. Z toho bolo približne 200 žiakov prvého stupňa ZŠ. 

 

img

Ministerstvo školstva zaviedlo takzvané kloktacie PCR testovanie žiakov, ktoré odporučili odborníci na skorú identifikácie prenosu v kolektívoch a včasné nastavenie protiepidemických opatrení na miestnej úrovni. Práve kloktacie testy je podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga možné použiť na preverenie situácie aj v nižších ročníkoch.

 

„Odbery kloktacími testami máme pripravené a odskúšané. Ak sa na škole objaví pozitívny prípad, školy si môžu objednať testovanie ostatných žiakov,“ Gröhling.

 

Tu nájdu riaditelia po zadaní svojho EDUID formulár na prihlásenie: Formulár 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona