Kto pomôže Ukrajine splatiť dlhy?

NETKY.SK • 9 Marec 2022, 06:00 • 2 min
Kto pomôže Ukrajine splatiť dlhy?

KYJEV - Za prvé dva mesiace tohto roka Ukrajina splatila v rámci externých záväzkov takmer 698 miliónov USD (640,84 milióna eur). Od marca do konca roka musí splatiť ďalších 3,7 miliardy USD, z toho najvyššia suma pripadá na september (1,73 miliardy USD). Druhá najvyššia položka čaká Kyjev v máji, keď má uhradiť 499 miliónov USD.

slovakia

left justify in out

Ukrajina bude naďalej splácať svoje dlhy načas a v plnom rozsahu, napriek ruskej invázii. Uviedlo to v utorok ukrajinské ministerstvo financií. Krajinu do veľkej miery podporili financie od spojencov a medzinárodných inštitúcií, ktoré po útoku Ruska koncom februára poskytli Ukrajine pomoc. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

 

img

 

 

Aj za týchto mimoriadnych podmienok pokračujeme v dodržiavaní svojich záväzkov,“ uviedlo ministerstvo pre Reuters. 

 

Prečítajte si tiež: Vojna ovplyvní globálnu produkciu áut

 

Ukrajina očakáva, že od Európskej únie dostane tento týždeň 300 miliónov eur a ďalších 350 miliónov USD by mala získať od Svetovej banky. Vláda USA už minulý mesiac ponúkla Kyjevu úverové garancie v hodnote 1 miliardy USD.

 

img

 

Ďalšie financie by mali prísť od Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond informoval, že jeho rada by v najbližších dňoch mala prerokovať žiadosť Ukrajiny na núdzové financovanie v objeme 1,4 miliardy USD. Ukrajina má okrem toho k dispozícii ešte súčasný program o pohotovostnej pôžičke, v rámci ktorého môže do konca júna vyčerpať 2,2 miliardy USD.

 

Možno vás zaujme: USA zakázali dovoz ruskej ropy a plynu. Ceny pôjdu nahor!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies