Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím a Liga za duševné zdravie upozorňujú na akútny nedostatok psychiatrických lôžok

NETKY.SK • 25 Máj 2023, 13:16 • 2 min
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím a Liga za duševné zdravie upozorňujú na akútny nedostatok psychiatrických lôžok

BRATISLAVA - V tomto týždni pokračuje štvrtý ročník Európskeho týždňa duševného zdravia. Je to celoeurópska iniciatíva, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o význame duševného zdravia v každodennom živote.

slovakia

left justify in out

Aktivitu organizuje najväčšia európska nezávislá mimovládna organizácia v oblasti duševného zdravia MentalHealthEurope (MHE).

Táto týždenná online akcia je príležitosťou pre každého, aby si vymenil informácie o všetkých aspektoch duševného zdravia, podelil sa o svoj osobný príbeh o tom, ako zvládať ťažkosti v čase krízy alebo vo všeobecnosti, a zároveň, aby upozornil na potrebu konať.

Podľa OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) absencia dobrého duševného zdravia môže mať ničivé účinky na jednotlivcov, rodiny a komunity, pričom každý druhý človek sa počas svojho života stretne s problémom duševného zdravia. Zlé duševné zdravie taktiež veľmi zaťažuje spoločnosti a ekonomiky; ekonomická záťaž spôsobená zlým duševným zdravím môže dosiahnuť až 4 % HDP.

Je preto potrebné zvýšiť povedomie širokej verejnosti a tvorcov politík o duševnom zdraví, znížiť stigmatizáciu a zmeniť správanie a postoje.

V uplynulých rokoch Svetová zdravotnícka organizácia a ďalšie agentúry OSN, európske inštitúcie a ministerstvá zdravotníctva uznali naliehavú potrebu záväzkov a opatrení v oblasti duševného zdravia.

Téme duševných ochorení a ich liečbe sa komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská venuje od vzniku Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím v roku 2015 a považuje to za jednu z priorít  svojej činnosti. Spoločne s riaditeľom Ligy za duševné zdravie Andrejom Vršanským, ktorý je jediným zástupcom z krajín V4 v správnej rade MentalHealthEurope,  pri príležitosti Európskeho týždňa duševného zdravia upozorňujú na akútny nedostatok lôžok ústavnej starostlivosti v odbore psychiatria a detská psychiatria na Slovensku.

Zo stretnutia so zástupcami Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré sa k tejto téme uskutočnilo 11. mája 2023 na podnet komisárky, vyplynulo, že v aktuálnom stupni spracovania projektovej dokumentácie k výstavbe nemocnice Rázsochy v Bratislave sa uvažuje so zriadením psychiatrickej kliniky, resp. psychiatrického oddelenia, až v druhej etape realizácie projektu, s plánovaným počtom lôžok 63, na ploche 4488 m2 podlahovej plochy.  Dostavba nemocnice Rázsochy v druhej etape však ešte nie je časovo naplánovaná.

 

Podľa zástupcov ministerstva zdravotníctva na zlepšení poskytovania zdravotnej starostlivosti v odbore psychiatria a detská psychiatria je eminentný záujem. Preto do konca roka 2023 príde k zmene zriadenia Detskej psychiatrickej liečebne Hraň na ústavné zdravotnícke zariadenie – nemocnicu, kde vznikne okrem existujúcich 90 doliečovacích lôžok ďalších 25 akútnych lôžok, čím sa pokryje v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti v odbore detská psychiatria celý východoslovenský región. V Psychiatrickej nemocnici PhilippaPinela Pezinok je plánované  zriadenie 20 detských doliečovacích lôžok.

 

„Vzhľadom na súčasnú situáciu a úroveň duševného zdravia v Slovenskej republike však nepovažujeme tieto riešenia za dostatočné,“upozorňuje komisárka Zuzana Stavrovská.

 

Okrem prípravy a vzdelávania nových psychiatrov a zvyšovania počtu ústavných lôžok treba zamerať  pozornosť aj na komunitné riešenia, kde prebieha doliečovanie a integrácia opätovne do bežného života. 

 

„Liga za duševné zdravie dlhodobo poskytuje konkrétne nástroje a metodiky na zlepšenie duševného zdravia celých komunít. Vďaka našim jedinečným programom Koalíciízamestávateľov, škôl a miest za duševné zdravie prináša zmeny k lepšiemu pochopeniu úlohy starostlivosti o duševné zdravie v celej spoločnosti,“ dodáva riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.


Najnovšou aktivitou Ligy za duševné zdravie SR je spustenie  Akadémie zotavenia, ktorá bude postavená na programe vzdelávania v oblasti duševnéh ozdravia. 

 

Dobré duševné zdravie obyvateľstva by malo byť jednou z hlavných priorít politikov. Podpora duševného zdraviamusí byť dostupná pre všetkých. Spravodlivý prístup k starostlivosti o duševné zdravie môže zlepšiť kvalitu života mnohýchľudí, najmä zraniteľných skupín -deti, mládež, seniori, ľudia so zdravotným postihnutím a marginalizované skupiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies