Ukrajina chce poslať desiatky pilotov na výcvik na obsluhu západných stíhačiek

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 15:30 • 2 min
Ukrajina chce poslať desiatky pilotov na výcvik na obsluhu západných stíhačiek

KYJEV - Ukrajina plánuje poslať "niekoľko desiatok" pilotov na výcvik na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby.

slovakia

left justify in out

Ukrajina plánuje poslať "niekoľko desiatok" pilotov na výcvik na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby. Uviedol to v piatok hovorca vzdušných síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat. Spojenci Kyjeva v tomto období pripravujú spustenie výcvikového programu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a britského denníka The Guardian.

 

Ihnat v ukrajinskej štátnej televízii povedal, že v súčasnosti sa robí všetko preto, aby sa ukrajinskí piloti začali učiť obsluhovať stíhačky F-16 čo najskôr. "Nie je to výcvik, ale preškolenie," dodal a pripomenul, že piloti vybraní na výcvik už budú mať bojové skúsenosti. Ukrajina v uplynulých mesiacoch viackrát žiadala spojencov o dodanie západných stíhačiek, ktoré jej majú pomôcť úspešne čeliť ruskej vzdušnej prevahe. Americký prezident Joe Biden v máji súhlasil s výcvikom ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, čím sa položil základ pre ich prípadné poskytnutie Ukrajine.

 

Holandsko a Dánsko, členské štáty NATO, sú v čele medzinárodnej koalície krajín, ktoré budú cvičiť pilotov a neskôr majú Ukrajine stíhačky aj poskytnúť, pripomína Reuters. Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová tento týždeň povedala, že výcvik Ukrajincov na obsluhu síhačiek F-16 by mohol začať už v lete. Možným miestom výcvikového programu je Dánsko. Ollongrenová uviedla, že konečné rozhodnutie o dodaní stíhačiek F-16 na Ukrajinu ešte nepadlo. Do výcvikového programu pre ukrajinských pilotov sa zapoja aj Belgicko a Luxembursko, pomoc ponúkli aj Francúzsko a Británia, dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies