Minimalizmom priamo ku šťastiu

NETKY.SK • 27 September 2023, 09:16 • 2 min
Minimalizmom priamo ku šťastiu

Minimalistický život nie je len alternatívou k našej rýchlo sa meniacej konzumnej a výkonnostnej spoločnosti, ale môžete vďaka nemu byť šťastnejší a spokojnejší.

slovakia

left justify in out

V neistých časoch, ako je táto, medzi pandémiami, vojnami a klimatickou krízou, túži veľa ľudí po jednoduchšom živote. Niet divu, že sa minimalizmus stal v posledných rokoch veľkým hitom. Ide o to zredukovať veci na to najpodstatnejšie, o tom, že nechcete nič navyše, ale miesto toho sa sústreďujete na to, čo skutočne potrebujete. Minimalizmus teda jasne môžeme považovať za protiklad k spotrebiteľsky orientovanému turbokapitalizmu našej doby s jeho stále rastúcou túžbou po raste. Minimalisti si kladú sami sebe aj svetu otázku: Skutočne toho musí byť viac a viac? Potrebujeme neustálu spotrebu a nadbytok? Naopak: Neboli by sme vlastne šťastnejší s menej, s jednoduchším životom? Jednoduchý život je šťastnejší. Ľudia, ktorí preferujú jednoduchý životný štýl, dokážu svoju chuť k konzumácii ovládať lepšie než ostatní. Automaticky sa viac zaoberajú psychologickými potrebami, ktoré prispievajú k rozvoju osobnosti, ako je nezávislosť alebo kompetencia. Túto jasnú súvislosť medzi minimalizmom a životnou spokojnosťou nájdeme predovšetkým u ľudí s nízkymi príjmami. Ľudia s väčšími finančnými prostriedkami nemusia nutne nájsť väčšie uspokojenie v prístupe "menej je viac". Mohlo by to byť spôsobené tým, že ľudia s vyššími príjmami sa rýchlejšie prispôsobia určitej životnej úrovni, a preto je pre nich ťažšie cítiť naplnenie a spokojnosť s menšou spotrebou a rastom. Menej je viac: cesta k šťastiu? Je jednou z najväčších klamstiev našej doby, že jednoducho potrebujeme viac peňazí, viac hmotných statkov a všeobecne viac, aby sme boli šťastní. Miesto toho by sme mali hľadať iné spôsoby, ako zvýšiť naše šťastie - a žiť jednoduchšie by mohlo byť niečo, čo stojí za to vyskúšať. Minimalistický život nemusí znamenať, že sa presťahujeme do chaty v lese alebo že môžeme vlastniť len 100 hmotných vecí. Ale opýtať sa sami seba, čo vlastne potrebujete, vám môže pomôcť. Pri životných rozhodnutiach, ako je väčší byt, nové auto alebo ďalšia kabelka, sa aspoň opýtajte sami seba, aká je skutočná potreba. Často je to tlak našej spoločnosti zameranej na výkonnosť a rast, ktorý nás núti veriť, že musíme expandovať a chcieť viac. Ak budeme opatrnejší v spotrebe, nebudeme len prispievať k ochrane planéty, ale aj dlhodobo budeme oveľa šťastnejší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies