Kríza v Stredomorí neutícha, Turecko odmieta stiahnuť svoje prieskumné lode sprevádzané vojenskými plavidlami

NETKY.SK • 26 November 2020, 17:00 • 2 min
Kríza v Stredomorí neutícha, Turecko odmieta stiahnuť svoje prieskumné lode sprevádzané vojenskými plavidlami

ATÉNY - Grécko vo štvrtok uviedlo, že susedné Turecko doposiaľ odmietlo prijať opatrenia požadované Európskou úniou, aby sa vyhlo sankciám zo strany eurobloku.

slovakia

left justify in out

Hovorca gréckej vlády Stelios Petsas médiá informoval, že turecký prieskum ložísk nerastného bohatstva vo východnom Stredomorí naďalej pokračuje a podkopáva úsilie o opätovné začatie rozhovorov, ktorých cieľom je vyriešenie dlhoročného sporu týkajúceho sa námorných hraníc.

"Európa nie je naivná. Turecko dostalo príležitosť a čas na to, aby zmenilo kurz. Rozhodlo sa tak neučiniť," povedal Petsas. Na stretnutí lídrov EÚ, ktoré je naplánované na 10. a 11. decembra sa preto očakáva, že prediskutujú aj otázku vzťahov Turecka a dvoch členských štátov únie - Grécka a Cypru.

 

Súvisiaci článok: Nemecko sa v Stredomorí dostalo do konfliktu s Turkami, tí sa cítia poškodení

Ankara v auguste vyslala plavidlo Oruc Reis v sprievode niekoľkých vojenských lodí do vôd, ktoré považujú za svoje Gréci a Cyperčania. Vznikla tak hrozba vojenskej konfrontácie medzi dvomi členskými krajinami NATO. Európska únia tureckú misiu odsúdila.

 

Začiatkom tohto mesiaca sa plavidlo Oruc Reis zo spornej oblasti vrátilo do Turecka na údržbu. Neskôr však do regiónu opäť vyplávalo, no tentokrát už v sprievode dvoch podporných lodí.

 

Prečítajte si tiež: Turecko bude pokračovať v činnosti, ktorá prekáža Grékom

Turecko tvrdí, že EÚ sa v spore nespravodlivo postavila na stranu Grécka a Cypru. Vysokopostavený poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v priebehu minulého týždňa vyhlásil, že vláda je naďalej ochotná pokračovať v rokovaniach s Gréckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies