Holandská Oranžská dynastia získala z bývalých kolónií milióny guldenov

NETKY.SK • 17 Jún 2023, 17:00 • 2 min
Holandská Oranžská dynastia získala z bývalých kolónií milióny guldenov

Amsterdam - Holandská vládnuca oranžská dynastia dosiahla medzi rokmi 1675-1770 zo svojich kolónií zisk približne tri milióny holandských guldenov. Dnes táto suma predstavuje asi 600 miliónov dolárov (555 miliónov eur), vyplýva zo štúdie pre holandskú vládu.

slovakia

left justify in out

Štúdia nazvaná Štát a otroctvo skúma úlohu holandskej vlády a s ňou súvisiacich inštitúcií v koloniálnom otroctve a jej následky. Holandskému parlamentu bola predložená vo štvrtok. Štúdia sa zameriava aj na oranžskú dynastiu. Princovia v danom období dostávali tri percentá profitu Holandskej východoindickej spoločnosti z predaja korenia z dnešnej Indonézie, hoci neboli jej akcionármi. Štúdia je súčasťou širšieho opätovného zvažovania holandskej koloniálnej minulosti, ktoré zahŕňa aj snahy o navrátenie odcudzených umeleckých diel či súčasný boj proti rasizmu. Očakáva sa, že holandský kráľ Willem-Alexander sa verejne ospravedlní 1. júla, keď si Holandsko bude pripomínať 150. výročie zrušenia otroctva v bývalých kolóniách. Premiér Mark Rutte sa v mene štátu ospravedlnil za úlohu Holandska v obchode s otrokmi ešte vlani v decembri. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies