Smer-SD vyzval troch najvyšších predstaviteľov, aby nebojkotovali olympiádu v Číne

NETKY.SK • 10 December 2021, 14:15 • 2 min
Smer-SD vyzval troch najvyšších predstaviteľov, aby nebojkotovali olympiádu v Číne

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD vyzval troch najvyšších predstaviteľov SR, aby neopakovali po americkej vláde a nepristúpili k diplomatickému bojkotu budúcoročnej zimnej olympiády v čínskom Pekingu. Prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala, že sa na Zimné olympijské hry (ZOH) nechystá, no stotožňuje sa s výhradami, pre ktoré sa viacerí predstavitelia štátov rozhodli nezúčastniť sa na nej.

slovakia

left justify in out

Slovensko musí byť podľa Roberta Fica hrdé a sebavedomé, preto vyzval troch najvyšších predstaviteľov, prezidentku, predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Eduarda Hegera, aby sa správali ako suverénni predstavitelia suverénnej krajiny. Bojkotovať zimnú olympiádu označil za nezmysel.

 

img

 

Fico dodal, že mu je jedno, či na ZOH pôjdu diplomati, no Čínu nechce kritizovať. "Všetci vedia, že to bude obrovský medzinárodný úspech pre Čínu. Čína ukazuje, že svojím vlastným režimom, ktorý je iný, ako ten neoliberálny režim v Spojených štátoch amerických, vie byť úspešnejšia, aj ekonomicky, aj pokiaľ ide o stabilitu v danom regióne," skonštatoval na piatkovej tlačovej konferencii.

 

Kollár ešte vo štvrtok 9. 12. uviedol, že na olympiádu nepôjde. Stanovisko v súvislosti s diplomatickým bojkotom olympiády by podľa šéfa parlamentu malo Slovensko koordinovať v súčinnosti s EÚ.

 

 

Diplomatický bojkot ZOH 2022 v Pekingu tento týždeň oznámili USA v súvislosti s "genocídou" Číny voči ujgurskej menšine v regióne Sin-ťiang i ďalším porušovaním ľudských práv. Pripojila sa k nim Kanada, Austrália a Veľká Británia.

 

Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann v stredu oznámila, že spoluiniciovala výzvu predsedom inštitúcií Európskej únie a trom najvyšším slovenským ústavným činiteľom na diplomatický bojkot ZOH v Pekingu.

 

Možno vás zaujme: Prezidentka sa na ZOH v Pekingu nezúčastní. S výzvou na diplomatický bojkot sa stotožňuje!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies