Na rezorte diplomacie prevažujú medzi riadiacimi zamestnancami ženy v manažérskej pozícii

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Na rezorte diplomacie prevažujú medzi riadiacimi zamestnancami ženy v manažérskej pozícii

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zdôraznilo pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (8. marec 2024) význam a nenahraditeľnú úlohu žien v slovenskej diplomacii. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár považuje za dôležité vytvárať ženám spravodlivé a rovnocenné podmienky, priestor na realizáciu a možnosti ako úspešne zastupovať Slovenskú republiku doma aj v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pôsobí na Slovensku i v zahraničí spolu 579 žien, vyše polovica z celkového počtu zamestnancov. Prevahu medzi riadiacimi pracovníkmi v rezorte na Slovensku majú rovnako ženy v manažérskych pozíciách. Podľa slov Juraja Blanára je cieľom ministerstva podporiť ich pôsobenie aj v zahraničnej službe. „Slovenská republika má silné zastúpenie expertiek v inštitúciách Európskej únie. Pôsobí ich tu viac ako 550, čo predstavuje 66 % z celkového počtu Sloveniek a Slovákov pracujúcich v európskych štruktúrach. Aj ony dokážu byť inšpiráciou pre ďalšiu generáciu žien a dievčat, ktoré podporia v kvalitnom vzdelávaní, slobodnom výbere povolania a rovnocennom uplatnení sa v práci,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Slovenská republika sa pripája k iniciatívam medzinárodných organizácií na podporu práv žien, ako napríklad UN WOMEN, rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN 1325/2000 (Ženy, mier a bezpečnosť), „HeForShe“ a pod. V rámci OSN Agendy 2030 a udržateľných cieľov (SDG) je potrebné upozorniť na potrebu implementovať ciele vzdelávania a rodovej rovnosti.

Medzinárodný deň žien je medzinárodne uznaný sviatok po prvýkrát vyhlásený v roku 1910 na medzinárodnej konferencii v Kodani na počesť štrajku newyorských krajčírok bojujúcich za zrušenie povinného desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Organizácia Spojených národov oslávila Medzinárodný deň žien po prvýkrát 8. marca 1975, o dva roky neskôr ho vyhlásila za oficiálny sviatok.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Bigstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies