Aktivistka Greta si poriadne zavarila. Šírením propalestínskych príspevkov si pohnevala aj svojich priaznivcov

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 21:30 • 2 min
Aktivistka Greta si poriadne zavarila. Šírením propalestínskych príspevkov si pohnevala aj svojich priaznivcov

ŠTOKHOLM – Švédska aktivistka Greta Thunberg svojim príspevkom pobúrila verejnosť. Zdieľala príspevky odporcov Izraela, čím pobúrila aj svojich sympatizantov.

slovakia

left justify in out

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová a hnutí Piatky za budúcnosť (Fridays for Future) sa stali terčom kritiky po tom, čo zverejnili príspevky odporcov Izraela v čase, kedy sa Jeruzalem ocitol pod paľbou palestínskeho hnutia Hamas. 

 

 

Greta poriadne zakopla

Politológovia sa totiž domnievajú, že podpora Palestínčanov môže poškodiť zástancov boja proti klimatickým zmenám.

 

Mladá aktivistka Greta Thunbergová v pondelok na mikroblogovacej sieti Twitter zdieľala tweet ľavicovo orientovanej, ekologicky a antikorporátne ladenej kanadskej novinárky Naomi Kleinovej.

 

„Prehovorte. Riskujete postavenie a výsady,“ vyzvala v príspevku Kleinová k bojkotu Izreala s tým, že “meka“ dvoch náboženstiev predvádza jeden vojenský zločin za druhým.

 

Kanadská novinárka je pritom sympatizantkou hnutia BDS, ktorý žiada ekonomický, kultúrny, politický a akademický bojkot Izraela pre porušovanie práv Palestínčanov.

 

Ten zároveň obviňuje izraelskú vládu z etnických čistiek páchaných na Palestínčanoch. Nemecko a Spojené štáty pritom vnímajú BDS ako antisemitskú organizáciu

 

Prečítajte si tiež: Izrael odpalił výškovú budovu v pásme Gazy. Pred útokom však správcu požiadal o evakuáciu

 

Odsúdila nátlak a násilie

Greta v tweete uviedla, že je veľmi zničujúce sledovať napätie medzi Jeruzalemom a pásmom Gazy. Podobne ako to urobila Kleinová, aj Greta k príspevku pridala hastag „Zachráňte Šejch Džarach“, teda palestínsku štvrť v Jeruzaleme, pre ktorú sa spustila vlna nepokojov.

 

Vláda totiž prišla s myšlienkou vysťahovať z tejto časti mesta niekoľko palestínskych rodín. Hneď po uverejnení tweetu sa na Gretu spustila lavína kritiky.

 

„Môžete sa vyjadriť k raketovým útokom Hamasu a aký je ich pozitívny dopad na klímu?“ uštipačne jej odpísal nemecký exposlanec z frakcie Zelených Volker Beck. „Rakety pre budúcnosť“, rypol si do mladej aktivistky ďalší užívateľ. 

 

Negatívne ohlasy Gretu nenechali chladnú a následne napísala, že ona nie je ani na strane Palestíny a ani Izraela. „Je nevyhnutné povedať, že som proti akejkoľvek forme násilia alebo útlaku zo strany kohokoľvek. Takže znova, je zničujúce sledovať vývoj v Izraeli a Palestíne,“ zopakovala Greta. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies