Kritik Romário dostal do rúk metlu, ide vyšetrovať

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 10:57 • 2 min
Kritik Romário dostal do rúk metlu, ide vyšetrovať

SAO PAULO - Kritik futbalových pomerov v Brazílii Romário sa dočkal, senát ho poveril vedením komisie, ktorá má preveriť minulosť národnej konfederácie (CBF). Senátor žiadal vyšetrovanie už po májovom prepuknutí korupčného škandálu v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA).

slovakia

left justify in out

Parlamentnú komisiu však zostavili až v utorok 14. júla. "Preskúmame trestné činy ako prepieranie špinavých peňazí, nelegálne obohacovanie, korupciu, vydieranie, spreneveru peňazí a ďalšie. Nepochybujem o tom, že národ chce očistiť náš šport od korupcie a ľudí, ktorí patria za mreže, aby sa konečne mohla začať nová éra futbalu," povedal majster sveta z roku 1994.

 

Prvý na rane bude viceprezident a bývalý líder CBF José Maria Marin, ktorého koncom mája vo švajčiarskom Zürichu zadržali na žiadosť amerických úradov a teraz čaká na rozhodnutie o vydaní do USA na trestné stíhanie. Spolu s ďalšími šiestimi funkcionármi ho americká prokuratúra obvinila z vydierania, sprenevery financií a prania špinavých peňazí v celkovej hodnote 150 miliónov amerických dolárov. Okrem Marina si Romário chce posvietiť aj na súčasného prezidenta konfederácie Marca Pola Del Nera a v neposlednom rade na Marinovho predchodcu Ricarda Teixeiru, ktorého v Brazílii stále vyšetrujú pre podozrivé bankové prevody súvisiace s prípravami majstrovstiev sveta 2014.

 

Del Nero tvrdí, že má čisté svedomie, ale jeho kritikov neuspokojila reforma stanov, podľa ktorej už môže jeden človek stáť na čele CBF maximálne osem rokov. Teixeira bol pri moci 23 rokov.

 

Romáriova komisia plánuje stretnutie so zástupcami prokuratúry, federálnej polície a ministerstva spravodlivosti. Osloviť chce aj americké orgány. V prvom rade však bude žiadať kompletné záznamy o účtoch CBF. "Garantujem vám, že súčasťou našej práce bude aj odhaľovanie tajomstiev konfederácie, federácií, klubov a funkcionárov. Som na sto percent pripravený vykonať dôslednú zmenu. Verím, že je v moci tejto komisie zmodernizovať brazílsky futbal," vyhlásil Romário.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies