Krajiny EÚ schválili postupné vyraďovanie áut s emisiami CO2 do roku 2035

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 19:0 • 2 min
Krajiny EÚ schválili postupné vyraďovanie áut s emisiami CO2 do roku 2035

BRUSEL - Členské štáty Európskej únie (EÚ) v utorok definitívne schválili prelomový zákon o ukončení predaja nových áut, ktoré produkujú emisie oxidu uhličitého (CO2), v roku 2035 po tom, čo Nemecko získalo výnimku pre autá poháňané syntetickými palivami.

slovakia

left justify in out

Ministri energetiky EÚ v utorok odsúhlasili legislatívu, v rámci ktorej bude od roku 2035 možné v európskom bloku zaregistrovať len nové autá a dodávky poháňané klimaticky neutrálnymi palivami. Oznámila to švédska ministerka energetiky Ebba Buschová.

 

Hlasovanie ministrov bolo odložené o niekoľko týždňov, keďže Nemecko na poslednú chvíľu požiadalo o výnimku pre tzv. e-palivá. Brusel a Berlín nakoniec cez víkend dosiahli kompromis. Európska komisia sa zaviazala, že vytvorí legálnu cestu pre predaj nových áut so spaľovacími motormi, ktoré budú jazdiť na klimaticky neutrálne palivá. Podľa nového zákona všetky nové predávané autá budú musieť mať od roku 2035 nulové emisie CO2. A od roku 2030 o 55 % nižšie emisie CO2 v porovnaní s úrovňami z roku 2021. Ciele sú navrhnuté tak, aby podporili rýchlu dekarbonizáciu nových vozových parkov v Európe.

 

Očakávalo sa, že politika EÚ znemožní predaj áut so spaľovacím motorom od roku 2035. Ale výnimka, ktorú získalo Nemecko, ponúka potenciálnu záchranu tradičným vozidlám. E-palivá sa vyrábajú syntézou zachytených emisií CO2 a vodíka vyrobeného pomocou elektriny z obnoviteľných zdrojov. Sú považované za uhlíkovo neutrálne, pretože CO2 uvoľnené pri spaľovaní paliva je vyvážené CO2 odstráneným z atmosféry pri výrobe paliva.

 

Využitie e-palív je však veľmi kontroverzné, keďže ich cena bude podľa expertov vysoká. Výnimka pre e-palivá tak pomôže najmä producentom drahých športových vozidiel Porsche a Ferrari, ktorí patria k ich zástancom, keďže syntetické palivá predstavujú pre nich spôsob, ako sa vyhnúť ťažkým batériám. Poľsko v utorok hlasovalo proti zákonu. Taliansko, Bulharsko a Rumunsko sa zdržali hlasovania. Poľsko označilo zákon za nereálny a uviedlo, že hrozí zdraženie áut, zatiaľ čo Taliansko chce, aby aj autá na biopalivá dostali výnimku po roku 2035. Doprava sa podieľa takmer štvrtinou na produkcii emisií v EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona