AKTUALIZÁCIA: Olympijské hry sa v Tokiu uskutočnia až v roku 2021

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 07:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Olympijské hry sa v Tokiu uskutočnia až v roku 2021

TOKIO - Odklad tohtoročných letných olympijských hier v Tokiu sa môže stať skutočnosťou, pokiaľ by pandémia nového koronavírusu znemožňovala ich bezpečný priebeh. Vyhlásil to v priebehu dnešného dňa japonský premiér Šinzó Abe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krajina je na olympiádu pripravená

Abe sa na pôde parlamentu vyjadril, že Japonsko je stále odhodlané usporiadať olympijské hry v "úplnej" podobe, v prípade ťažkostí však môže rozhodnúť o odklade týchto hier, a to "predovšetkým s ohľadom na atlétov".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tokyo 2020 (@tokyo2020),

 

Prvýkrát pripustenie odkladu

Japonský premiér tak prvýkrát pripustil, že olympijské hry by sa nemuseli začať v plánovanom termíne 24. júla, zatiaľ čo sa vo svete naďalej šíri nový koronavírus. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) počas noci takisto zmenil doterajší spôsob vyjadrovania, keď oznámil, že začne intenzívnejšie pracovať na rôznych scenároch vrátane odkladu hier.

 

img

 

Možné riešenie?

"Zrušenie nie je možnosťou," povedal Abe, čím zopakoval predošlý výrok šéfa MOV Thomasa Bacha. Ten uviedol, že zrušenie olympijských hier "by nevyriešilo žiadny problém a nikomu by nepomohlo". Práve MOV bude mať pri rozhodovaní o nadchádzajúcich hrách konečné slovo, pričom je v súvislosti s koronavírusovou pandémiou pod čoraz väčším nátlakom zo strany svetových atlétov a športových zväzov.

 

img

 

Prvé problémy

Kanada je rozhodnutá sa na hrách nezúčastniť, pokiaľ sa budú konať v stanovenom termíne.

 

"Vzhľadom na ochorenie COVID-19 a s ním spojené riziká nie je bezpečné pre našich športovcov, zdravie a bezpečnosť ich rodín a celú kanadskú športovú komunitu ďalej trénovať a pripravovať sa na OH 2020. Preto COC vyzýva Medzinárodný olympijský výbor, Medzinárodný paralympijský výbor a Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby odložili hry o rok," znie v stanovisku Kanadského olympijskéhoho výboru (COC).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jackson Augustino (@jackson_augustino),

 

Aktualizácia

Hry XXXII. olympiády v japonskom Tokiu sa v roku 2020 neuskutočnia. Taký je verdikt utorkovej telekonferencie medzi japonským premiérom Šinzóm Abem a prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom. Dôvodom je pandémia koronavírusu, ktorým sa na celom svete nakazilo už viac ako 375-tisíc osôb. MOV to potvrdil na svojom oficiálnom webe. OH 2020 sa mali pôvodne konať od 24. júla do 9. augusta 2020, paralympijské hry zase na prelome augusta a septembra. "Šírenie ochorenia COVID-19 má veľký vplyv na životy ľudí, teda aj na prípravu športovcov. Sme zo situácie znepokojení," znie spoločné stanovisko Bacha s Abem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tokyo 2020 (@tokyo2020),

 

Išlo o nesmierne ťažké rozhodnutie

"Za súčasných okolností a na základe informácií, ktoré dnes poskytla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), dospeli prezident MOV a japonský premiér k záveru, že OH v Tokiu je potrebné presunúť. Konať sa nebudú v roku 2020, ale najneskôr v lete 2021. Prioritou musí byť ochrana zdravia športovcov a všetkých zúčastnených na olympijských hrách. Obaja lídri sa zhodli na tom, že olympijské hry v Tokiu môžu byť v tomto ťažkom období majákom nádeje pre svet a olympijský oheň by sa mohol stať svetlom na konci tunela, v ktorom sa svet v súčasnosti ocitol. Preto sa tiež zrodila dohoda, že olympijský oheň zostane v Japonsku. Abe a Bach sa tiež dohodli, že aj v roku 2021 bude ponechaný názov OH 2020 a PH 2020," uvádza sa v správe na webe MOV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies