DNA sekvenovanie Beethovenových vlasov odhalilo príčinu jeho smrti

NETKY.SK • 23 Marec 2023, 18:0 • 2 min
DNA sekvenovanie Beethovenových vlasov odhalilo príčinu jeho smrti

BONN - Svetoznámy nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel na zlyhanie alebo cirhózu pečene. Vyplýva to z DNA analýzy jeho vlasov, ktorú vykonali vedci z nemeckého Bonnu.

slovakia

left justify in out

Beethoven zomrel v roku 1827 vo Viedni vo veku 56 rokov. Bádatelia sa už dlhé roky snažili prísť na to, čo bolo príčinou úmrtia slávneho klasicistického skladateľa. Beethoven totiž postupne strácal sluch a mal ťažkosti s trávením. Tím vedcov vykonal sekvenovanie genómu ôsmich Beethovenových vlasov a zistil, že najpravdepodobnejšou príčinou jeho úmrtia bolo zlyhanie alebo cirhóza pečene, čo mohlo spôsobiť viacero faktorov – okrem iného aj miera Beethovenovej konzumácie alkoholu. "Skúmali sme možné genetické príčiny Beethovenových troch hlavných symptómov – postupného strácania sluchu, problémy tráviaceho traktu a ochorenie pečene," vysvetlil spoluautor výskumu Markus Nothen z Inštitútu ľudskej genetike pri Univerzitnej nemocnici v Bonne.

 

Skladateľ mal podľa neho predispozíciu na ochorenie pečene a v jeho vlasoch sa tiež našla sekvencia vírusu hepatitídy typu B. Bádatelia sa teda domnievajú, že práve genetika, konzumácia alkoholu a hepatitída typu B prispeli k skladateľovej chorobe a následnej predčasnej smrti. Dodali, že práve spomínaný typ hepatitídy bol na začiatku 19. storočia pomerne bežným javom. Autori výskumu však neboli schopní s určitosťou povedať, čo spôsobilo stratu sluchu, pre ktorú Beethoven napokon úplne ohluchol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona