Slovenská akadémia vied: Krízu možno zvádnuť vďaka presnému plánovaniu dní

NETKY.SK • 7 Apríl 2020, 10:58 • 2 min
Slovenská akadémia vied: Krízu možno zvádnuť vďaka presnému plánovaniu dní

BRATISLAVA - To, ako všetci spoločne zvládneme krízu spojenú s pandémiou nového koronavírusu, záleží do veľkej miery od zdravotníckych pracovníkov a žien. Domácnosti sú totiž v značnej miere dielom práve žien.

slovakia

left justify in out

Uviedol to Gabriel Bianchi z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) v súvislosti s krízou a karanténou. Poukazuje na zvládanie záťaže u mužov a žien a radí, kde hľadať zdroje na lepšie zvládanie súčasnej situácie.

 

Zapíšte si plány

Pomôcť môže napríklad presne plánovať si deň, hľadať pozitíva aj v tejto situácii a nezanedbávať širšie sociálne vzťahy.

 

Bianchi upozornil na výskum, ktorý hovorí, ako muži a ženy zvládajú záťažové situácie v bežných životných podmienkach, teda mimo pandémie.

 

"V psychológii sa zvládanie záťaže nazýva reziliencia," uviedol. Po slovensky podľa neho hovoríme o tzv. P&P (pevnosť a pružnosť).

 

"To znamená mať vysokú pružnosť na prispôsobenie sa stále sa meniacim a novým situáciám a dostatočnú pevnosť pre odolanie tlakom," vysvetlil.

 

Riešenie stresu z koronavírusu alkoholom všetko len zhorší

 

Zmierte sa so situáciou

Muži a ženy čerpali podľa výskumu pri zvládaní záťaže z rôznych zdrojov. Muži napríklad dominovali v adaptabilite osobnosti, životnom optimizme, skúsenosti so stresormi a odhade schopnosti riešiť problémy, teda presvedčení o svojej osobnej kompetencii.

 

"Presvedčenie o osobnej kompetencii je im však počas pandémie pravdepodobne dosť nanič, lebo žiadnu podobnú situáciu doteraz nezažili," doplnil Bianchi.

 

Ženy podľa výskumu dominovali nad mužmi len v jednej dimenzii P&P, a to vo využívaní externého podporného sociálneho systému. "To znamená, že dokážu získať silu a odolnosť zo vzťahov s ľuďmi, spontánne tvoria neformálne tímy," doplnil Bianchi.

 

Ako sa počas karantény nezblázniť a udržať si zdravé vzťahy?

 

Ak teda ľudia hľadajú možnosti, ako byť v súčasnej kríze pevnejší a pružnejší, mohli by sa zamerať na niekoľko zdrojov. Napríklad by nemali zanedbávať širšie sociálne vzťahy. "Vytvorte sieť ľudí, ktorí si efektívne pomáhajú, a preto je im všetkým lepšie," uviedol Bianchi s tým, že to platí najmä pre mužov.

 

Ohodnoďte svoje dni

Odporúča štrukturovať si deň, týždeň či mesiac, a tiež ich pravidelne vyhodnocovať. Ľudia by tiež nemali byť rigidní. Mali by podľa neho skúšať nové pohľady na svet, ľudí a situácie.

 

"Spomeňte si na staré recepty z detstva, ktoré varievala vaša mama, urobte si doma kino aj s pukancami, urobte dobrý skutok niekomu, kto vám lezie na nervy," dodal.

 

Psychologičky radia, ako sa nezblázniť počas domácej izolácie​

 

Radí tiež hľadať na všetkom pozitívne stránky, aj keď to nie je jednoduché, a rovnako budovať na rodinnej realite.

 

"Pozerajte sa na svet očami vašich najbližších, s ktorými zdieľate domácnosť, cez ich potreby, obavy a radosti," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona