Joe Biden vyslal Iránu tvrdý odkaz. Čo povedal?

NETKY.SK • 14 Júl 2022, 17:28 • 2 min
Joe Biden vyslal Iránu tvrdý odkaz. Čo povedal?

JERUZALEM - Spojené štáty urobia všetko preto, aby zabránili Iránu nadobudnúť jadrové zbrane, vyhlásil americký prezident.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden podpísal spoločne s izraelským premiérom Jairom Lapidom spoločnú deklaráciu. V nej sa okrem iného zaviazal, že urobí všetko preto, aby zabránili Iránu nadobudnúť jadrové zbrane. V dokumente, ktorý podpísali zástupcovia oboch krajín sa ďalej uvádza, že štáty týmto „znovu potvrdzujú nezlomné putá spájajúce tieto dve krajiny a pretrvávajúci záväzok Spojených štátov voči izraelskej bezpečnosti".

 

Prečítajte si aj: Zástupcovia Európskeho parlamentu navštívili východ krajiny. Slovensko sa môže hanbiť, odkazujú

 

img

 

Odkaz Iránu


Joe Biden na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po podpise tohto dokumentu, varoval Irán, že Spojené štáty nebudú čakať donekonečna" na to, aby Irán splnil americké podmienky na obnovenie jadrovej dohody z roku 2015 známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA).

 

Predložili sme vedeniu Iránu, čo sme ochotní akceptovať pre návrat k JCPOA. Čakáme na ich odpoveď, no nebudeme čakať donekonečna," citovala Bidena agentúra Reuters. 

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Ukrajina v plameňoch. Obe strany konfliktu hľadajú vinníka


img    

 

 V deklarácii sa píše aj o hrozbe, ktorú pre bezpečnosť Izraela predstavuje iránska podpora radikálnych palestínskych hnutí Hamas a Islamský džihád a libanonského militantného hnutia Hizballáh.

     
Jadrovú dohodu u roku 2015 uzavreli s Iránom v roku 2015 Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty. Táto dohoda zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít. V roku 2018 od nej však odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Súčasný americký prezident Biden tvrdí, že je pripravený sa k dohode vrátiť, pokiaľ sa Irán vráti k dodržiavaniu svojich záväzkov.

 

Čítajte aj: Legendárny Jaromír Jágr si podal netradičný inzerát
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies