Ortuť v kozmetike: Prečo bola v histórii taká obľúbená?

NETKY.SK • 6 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Ortuť v kozmetike: Prečo bola v histórii taká obľúbená?

Ortuť, kedysi považovaná za zázračnú látku v kozmetike, bola v minulosti využívaná pre svoje bielenie a zvláčňujúce vlastnosti. Avšak, s nástupom vedy boli odhalené jej nebezpečné účinky na ľudské zdravie, čo viedlo k obmedzeniu jej používania v kozmetike.

slovakia

left justify in out

Od staroveku až po modernú dobu bola ortuť využívaná v kozmetike ako zložka rôznych produktov, od korektorov pleti po očné tiene a pleťové krémy. Táto prírodná látka vzbudzovala záujem a fascináciu vďaka svojim vlastnostiam a účinkom na pokožku, no s nástupom vedy a poznania boli odhalené aj jej nebezpečné účinky. V tomto článku sa pozrieme na históriu používania ortuť v kozmetike a na dôvody, prečo bola taká obľúbená, ako aj na dôvody jej neskoršieho opustenia.

Ortuť v histórii kozmetiky

V starovekom Egypte a Grécku bola ortuť používaná v kozmetike pre svoje biele a zvláčňujúce vlastnosti. Egypťanky ju aplikovali na tvár na dosiahnutie bledého a bezchybného vzhľadu, ktorý bol v tých časoch považovaný za znak krásy a aristokracie. V Číne sa ortuť používala na bielenie pleti a odstraňovanie jaziev.

Látka s magickými účinkami

Ortuť bola vnímaná aj ako látka so zvláštnymi magickými vlastnosťami. Verilo sa, že jej používanie môže omladzovať pokožku a odstraňovať jemné linky a vrásky. Tento mýtus prispieval k jej popularite v kozmetike a viedol k širokému používaniu ortuťových produktov aj v neskorších obdobiach.

Nebezpečné účinky

Avšak s postupom času a rozvojom vedy boli odhalené aj nebezpečné účinky ortuti na ľudské zdravie. Ortuťové produkty sa ukázali ako toxické a mohli spôsobiť vážne zdravotné problémy, vrátane poškodenia obličiek, pečene a centrálneho nervového systému. Okrem toho mohla ortuť spôsobiť aj alergické reakcie a zhoršenie stavu pokožky.

Ortuť je jedovatá látka, ktorá môže mať vážne toxické účinky na ľudský organizmus, ak je používaná v kozmetike. Dlhodobá expozícia ortuti môže spôsobiť poškodenie centrálneho nervového systému, obličiek a pečene. Ľudia, ktorí boli dlhodobo vystavení ortuti, môžu trpieť závažnými zdravotnými problémami, vrátane neurologických porúch a chronických ochorení. Kozmetické produkty obsahujúce ortuť môžu predstavovať riziko absorpcie ortuti cez pokožku. Ortutové zlúčeniny sa môžu vstrebať do tela a hromadiť sa v tkanivách a orgánoch, čo môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Preto je dôležité minimalizovať expozíciu ortuti a používať iba bezpečné a overené kozmetické produkty.

Okrem týchto vážnych zdravotných problémov môže používanie ortuti v kozmetike spôsobiť aj alergické reakcie a podráždenie kože. Niektorí ľudia môžu byť citliví na ortuť a prejaviť kožné reakcie ako svrbenie, začervenanie a podráždenie pokožky. Preto je dôležité byť obozretný pri používaní kozmetických produktov obsahujúcich ortuť a sledovať akékoľvek nežiaduce reakcie.

Regulácia a obmedzenie používania 

Vzhľadom na potenciálne nebezpečenstvo používania ortuti v kozmetike začali vlády a regulačné orgány prijímať opatrenia na obmedzenie a kontrolu tejto látky v kozmetických produktoch. Zákazy a obmedzenia boli zavedené s cieľom ochrániť spotrebiteľov pred nebezpečnými účinkami ortuti a zabezpečiť bezpečnosť kozmetických produktov.

Alternatívy a nové trendy v kozmetike

S nárastom informovanosti o nebezpečenstvách ortuti a s posunom k environmentálne udržateľnejším a prírodným produktom sa na trhu objavili nové alternatívy k ortuti. Kozmetické značky sa začali viac sústrediť na prírodné a organické ingrediencie, ktoré ponúkajú rovnaké účinky ako ortuť, ale bez rizika toxických účinkov.

Hoci ortuť kedysi patrila medzi bežné zložky kozmetických produktov a bola považovaná za symbol krásy a mladosti, dnes je jej používanie v kozmetike obmedzené kvôli jej toxickým účinkom na ľudské zdravie. S rozvojom vedy a reguláciou kozmetického priemyslu sa na trhu objavili bezpečnejšie a prírodné alternatívy, ktoré zabezpečujú zdravotne bezpečné a efektívne riešenia pre starostlivosť o pokožku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: ehp.niehs.nih.gov. titulná foto: obecne-noviny.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies