Korčok v otázke referenda podržal prezidentku. Jej rozhodnutie obrátiť sa na Ústavný súd, považuje za zodpovedné

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 08:45 • 2 min
Korčok v otázke referenda podržal prezidentku. Jej rozhodnutie obrátiť sa na Ústavný súd, považuje za zodpovedné

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) nerozumie vlne kritiky na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej za to, že sa obrátila v otázke referenda o predčasných voľbách na Ústavný súd SR.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej napísal na sociálnej sieti, ak chcela hlava štátu rešpektovať Ústavu SR a základné princípy právneho štátu, nemohla konať inak.


„Aj to, že to politicky jednému spektru nevyhovuje, sa pochopiť dá. Tvrdiť však, že hlava štátu ignorovala „hlas ľudu", je populizmus v jeho najčistejšej forme," skonštatoval Korčok.

 

Podľa ministra niet čo vyčítať tým, ktorí nastavujú zrkadlo vláde a usilujú o jej výmenu, vrátane snahy o vyvolanie predčasných volieb.

 

„To je podstata demokracie, ale v tomto prípade ide o to „ako" a to je vec zásadná," zdôraznil. Minister doplnil, že platí, že „hlas ľudu je hlas boží".

 

 

Súvisiaci článok: Strana Za ľudí nevidí dôvod na zmenu Ústavy SR len preto, že to práve teraz vyhovuje niektorým politikom

 

„Ale netreba zabúdať, že v demokracii je, našťastie, ten istý ľud pod ochranou ústavy a našťastie aj zodpovedných rozhodnutí, ako bolo to, keď sa pani prezidentka spýtala Ústavného súdu SR," dodal.

Predmet referenda o predčasných voľbách do Národnej rady SR (NR SR) nie je podľa Ústavného súdu SR (ÚS SR) v súlade s Ústavou SR.

 

Oznámil to minulý týždeň predseda súdu Ivan Fiačan. So žiadosťou na posúdenie ústavnosti prípadného referenda sa na ÚS SR obrátila prezidentka Zuzana Čaputová.
 

Mohlo by vás zaujímať: Boris Kollár chce pre ľudí vybojovať referendum o skrátení volebného obdobia súčasnej koalícii. Predstavil jasný plán!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies