Schopnosť Ukrajiny odrážať ruské útoky slabne, upozornili odborníci. Rusko to môže využiť na ovládnutie území

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 10:45 • 2 min
Schopnosť Ukrajiny odrážať ruské útoky slabne, upozornili odborníci. Rusko to môže využiť na ovládnutie území

KYJEV - Ukrajinské schopnosti odrážať intenzívne ruské útočné operácie na východe Ukrajiny sa zhoršili. Zrejme sa budú v blízkej budúcnosti zhoršovať aj naďalej, ak budú trvať prieťahy s americkou vojenskou pomocou, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

slovakia

left justify in out

Rusko by podľa amerických analytikov mohlo dokázať využiť materiálny nedostatok v ukrajinskej armáde vo svoj prospech a dosiahnuť významnejšie územné zisky, najmä západne od už dobytého mesta Bachmut.

Ukrajinské problémy s nedostatkom munície sú natoľko závažné, že ukrajinskí vojaci pri Bachmute a Avdijivke na východe Ukrajiny môžu vypáliť maximálne päť delostreleckých granátov na každých desať granátov vystrelených ruskými silami.

Niekedy aj menej, poznamenal v nedeľu podľa ISW veliteľ ukrajinského zoskupenia Chortycia Nazar Vološyn. Ukrajinské delostrelectvo je však presnejšie, tvrdí Vološyn.

Výpadok pomoci sa podpisuje na fronte

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar v najbližších týždňoch. Mesto leží západne od Bachmutu.

Výpadok americkej pomoci sa znateľne podpisuje na fronte, upozorňujú dlhodobo ukrajinskí predstavitelia aj západné médiá. Balík vo februári schválil Senát USA. No republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho odmieta predložiť na hlasovanie v Kongrese.

Návrh sa týka zahraničnej pomoci. Okrem viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu zahŕňa aj financie pre iných amerických spojencov, vrátane Izraela. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson v pondelok (15. 4.) uviedol, že Kongres bude tento týždeň prerokovávať finančnú pomoc Izraelu a Ukrajine oddelene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: United States Institute of Peace / NYT / Tyler Hicks
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies