Minister Blanár prijal nového tureckého veľvyslanca: Slovensko a Turecko spoja nové letecké spojenie a ekonomické aliancie

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 15:00 • 2 min
Minister Blanár prijal nového tureckého veľvyslanca: Slovensko a Turecko spoja nové letecké spojenie a ekonomické aliancie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár prijal v pondelok 15. apríla 2024 nového mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tureckej republiky na Slovensku Erkana Özorala. Šéf slovenskej diplomacie ocenil úsilie Turecka aktívne prispievať k hľadaniu mierových riešení v prípade aktuálne prebiehajúcich konfliktov.

slovakia

left justify in out

Minister Juraj Blanár prostredníctvom veľvyslanca opätovne poďakoval Turecku za organizáciu marcového Diplomatického fóra v Antalyi a vyzdvihol možnosť zúčastniť sa podujatia, ktoré vytvorilo priestor na významné diplomatické stretnutia. Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že na diplomatickom fóre rokoval aj s tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom.

„SR podporuje čo najskoršie dosiahnutie prímeria v aktuálnych konfliktoch, či už v prípade Ruska a Ukrajiny, alebo v konfliktoch prebiehajúcich na Blízkom východe. Mimoriadne preto oceňujem aktívne úsilie Turecka hľadať mierové riešenia,“ uviedol Juraj Blanár a doplnil, že s veľvyslancom E. Özoralom sa zhodli tiež v podpore cestovného ruchu. Téma vytvorenia priameho pravidelného sezónneho leteckého spojenia medzi Slovenskom a Tureckom, ktorá bola súčasťou rokovania ministrov zahraničných vecí na diplomatickom fóre, už získala reálnu podobu. Lety budú premávať od mája tohto roka.

Turecký veľvyslanec Erkan Özoral poďakoval ministrovi Jurajovi Blanárovi za podporu Slovenskej republiky v ambícii Turecka na jeho ceste do Európskej únie. Šéf slovenskej diplomacie zároveň uviedol, že SR chce intenzívnejšie rozvíjať slovensko-turecké partnerstvo, a to aj na parlamentnej úrovni. Momentálne prebieha príprava dôležitého stretnutia predstaviteľov parlamentov Slovenska i Turecka v Ankare.

Diskusia partnerov potvrdila záujem oboch štátov intenzívne spolupracovať nielen v politickej, ale aj v ekonomickej rovine. Vzájomná obchodná bilancia za posledné roky prudko vzrástla a vlani prekonala hranicu dvoch miliárd eur. „Tento pozitívny trend chceme nielen udržať, ale podporiť ho v najväčšej možnej miere. Naše ekonomiky sa dopĺňajú predovšetkým v automobilovom priemysle, no ďalšie príležitosti otvorí napríklad aj už spomínané nové letecké spojenie medzi Bratislavou, Istanbulom a Antalyou,“ priblížil Juraj Blanár s tým, že dôležitým nástrojom na posilnenie obchodnej spolupráce je podľa jeho slov taktiež vytvorenie spoločného Slovensko-tureckého hospodárskeho a obchodného výboru, ktorý bol založený vo februári v Bratislave pod záštitou ministerstiev hospodárstva a obchodu Slovenskej republiky a Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies