Začalo sa vyhodnotenie súťaže Štúrovo pero 2024. Koľko časopisov, projektov a novinárov sa tento rok zapojilo?

NETKY.SK • 19 Apríl 2024, 19:00 • 2 min
Začalo sa vyhodnotenie súťaže Štúrovo pero 2024. Koľko časopisov, projektov a novinárov sa tento rok zapojilo?

V dňoch 19. a 20. apríla 2024 sa v Krajskej knižnici Ľudovíta. Štúra vo Zvolene uskutoční vyhodnotenie jubilejného 30. ročníka celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2024, v rámci XXXVII. Štúrovho Zvolena. Nad podujatím prevzal záštitu predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter

slovakia

left justify in out

Celoslovenská novinárska súťaž vznikla zlúčením dvoch projektov - zvolenskej celoslovenskej súťaže mladých žurnalistov autora Jána Mieroslava Pinku a Súťaže stredoškolských časopisov, ktorú založil novinár Pavol Vitko a vysokoškolskí učitelia žurnalistiky profesor Andrej Tušer a docent Ján Sand. V roku 1993 našli tieto dva projekty spoločnú reč. Prvý ročník súťaže bol vyhlásený v roku 1994, vyhodnotenie sa uskutočnilo na jar 1995 v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

Za 30 rokov sa Štúrovo pero stalo najprestížnejšou súťažou svojho druhu na Slovensku. Za toto obdobie sa do súťaže zapojilo viac ako 2000 školských časopisov, 2000 mladých novinárov a 120 online projektov (blogy, online časopisy, podcasty, Instagramy, školské televízie a pod.). Dvojdňového vyhodnotenia vo Zvolene sa zúčastnilo viac ako 6000 mladých ľudí z celého Slovenska. Súťaž má medzi študentmi veľkú popularitu, aj v tomto roku sa jej vyhodnotenia zúčastní viac ako 200 študentov.

Súťaž od svojho vzniku podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl na Slovensku. Umožňuje im prezentovať školské časopisy a novinárske príspevky, napomáha k rozširovaniu poznatkov o žurnalistike a žurnalistických žánroch.

Tento rok sa do súťaže prihlásilo 63 stredoškolských a vysokoškolských časopisov, 21 online projektov a 82 novinárov. O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne, za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti na stredných školách, sa uchádzalo 9 časopisov. Súčasťou dvojdňového programu budú hodnotiace semináre a diskusie s ministrom školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomášom Druckerom a novinárom Michalom Kovačičom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Krajská knižnica Ľudovíta Štúra
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies