Reportáž: Najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslávila narodeniny, jej novú knihu pokrstila Jana Kirschner!

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Reportáž: Najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslávila narodeniny, jej novú knihu pokrstila Jana Kirschner!

Oslava narodenín, krst jubilejnej knihy a prekvapenie v podobe Jany Kirschner! Tak vyzerala narodeninová párty najúspešnejšej slovenskej autorky ženských románov Táni Keleovej-Vasilkovej, ktorú pripravilo vydavateľstvo IKAR. Pozrite si reportáž Netiek a dozviete sa, čo stojí za úspechom známej spisovateľky, čo zažíva pri osobných stretnutiach s čitateľkami aj aký rituál čítania má speváčka Jana Kirschner!

slovakia

left justify in out

Najúspešnejšia slovenská autorka ženských románov Táňa Keleová-Vasilková je milionárka! Má totiž na konte vyše 1 700 000 predaných kníh. Vydala 40 románov a oslávila 60 rokov. A to už je dôvod na oslavu.
 
Najskôr si získala mňa, aby sme si ju zobrali do IKARu. Bolo to pred 25-timi rokmi, keď prišla na Bibliotéku a doniesla hrubý rukopis. A povedala, že chce byť autorkou vydavateľstva IKAR. Prečítala som to za dva dni, kniha bola úžasná. Táňa je jedna z nás, chápe ženy, ako žiadny iný spisovateľ. Keď som s ňou chodila na besedy, tak si každá žena myslela, že ten príbeh je o nej,“ povedala Gabika Belopotocká, zakladateľka vydavateľstva IKAR.

Táňa Keleová-Vasilková je spisovateľskou ikonou, ktorá na Slovensku zadefinovala pojem ženský román. Za 25 rokov vydala 40 románov a každý z nich sa dostal medzi bestsellery a predával sa v desať tisícoch kusov.
 
Čo vám poviem, malá, ale šikovná... V živote si musíte naskladať priority. Moja priorita je rodina A potom, keď si mám vybrať, či idem utierať prach alebo „klábosiť“ s kamarátkami pri káve, tak ja si vyberiem písanie. A potom to dokážete,“ s úsmevom zhodnotila úspech spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková.

Tento rok oslavuje Táňa Keleová-Vasilková životné jubileum 60 rokov, Vydavateľstvo IKAR pripravilo pre spisovateľku oslavu, na ktorej Táni gratulovali zakladateľka vydavateľstva Gabika Belopotocká a generálny riaditeľ Marek Néma. Veľkú radosť oslávenkyni spravilo prekvapenie v podobe súkromného koncertu Jany Kirschner, ktorá je jej obľúbenou speváčkou. Speváčka zároveň prijala úlohu „krstnej mamy“ a uviedla do života jubilejnú 40-tu knihu s názvom Eliška.

 

K Táninej tvorbe mám veľmi pozitívny vzťah, moja mama aj moja švagriná majú v knižnici celú radu týchto kníh. Takže Tánine meno sa u nás doma skloňuje vo veľmi pozitívnom zmysle. Ja väčšinou čítam už len správy, dospela som žiaľ do tohto štádia. Ale máme s mužom veľmi pekný rituál. V nedeľu ráno si spolu čítame knihu so 100 najzásadnejšími poviedkami. On mi číta v angličtine, uvaríme si kávu a čakáme, kým sa zobudia deti,“ prezradila speváčka a skladateľka Jana Kirschner.

Táňa Keleová-Vasilková sa narodila v Chomutove, mestečku v severných Čechách. Od svojich štyroch rokov žije v Bratislave. Vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, potom pracovala vo viacerých časopisoch. Od roku 1994 sa venuje písaniu románov. Žije s rodinou striedavo na sídlisku v Devínskej Novej Vsi a v chalúpke na myjavských kopaniciach. Nedávno k nim pribudlo šteniatko bobtaila Bella. Záujem o jej príbehy neutícha ani po rokoch. Získala množstvo ocenení a pravidelne sa zaraďuje medzi slovenské TOP autorky siete kníhkupectiev Panta Rhei. V novinke Eliška majú čitatelia možnosť sledovať, ako sa z malého dievčatka stala starenka. Bez ohľadu na vek bola vždy úžasná, láskavá a srdcu milá. Aj napriek svojmu batôžku chýb, prehier a bolestí. Alebo práve preň.

Verím, že vám príbeh Elišky prirastie k srdcu, a dúfam, že si v ňom nájdete aj niektoré odpovede. Musím sa priznať, Eliška je moja milovaná. Myslím, že aj vy ju budete milovať. Hneď ako som knihu dopísala, začala mi chýbať. K napísaniu tejto knihy ma inšpirovala moja maminka a jej život, no vôbec nejde o biografiu. Hoci aj moja maminka jedla po prvý raz pomaranče až ako sedemročná. Eliška je presne taká, akí by sme mali byť všetci. A hoci bola uznávaná maliarka, prvoradá pre ňu vždy bola rodina a blízki. Príbeh Elišky je plný lásky a presvedčenia, že človek musí veriť sám v seba a vo svoje sny. A takisto je o poznaní, že bolesť nikdy úplne nezmizne, len sa zmení,“ hovorí o najnovšej knihe Táňa Keleová-Vasilková.

Generačný román Eliška vydáva vydavateľstvo IKAR v dvoch prevedeniach, ako klasickú a ako výpravnejšiu, limitovanú verziu v počte 999 kusov s oriezkou a podpisom autorky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Juraj Štefanovič
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies