Predíďme závažnému ochoreniu pečene

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Predíďme závažnému ochoreniu pečene

BRATISLAVA - Zápalový potenciál niektorých potravín môže ovplyvniť rozvoj nealkoholovej tukovej choroby pečene (NAFLD). Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou úmrtnosťou na cirhózu pečene.

slovakia

left justify in out

A týka sa to aj mladších ročníkov. Mnoho ľudí pritom ani netuší, že má problém s týmto veľmi dôležitým orgánom. Pečeň a jej ochorenie totiž v skorých štádiách nebolí, ani nedáva iným spôsobom najavo, že niečo nie je v poriadku. Nealkoholové stukovatenie pečene, známe pod skratkou NAFLD je najrozšírenejším pečeňovým ochorením. Vo vyspelých krajinách postihuje približne tretinu obyvateľov. Prvým štádiom je tzv. steatóza – stukovatenie pečene. Z NAFLD môže vzniknúť cirhóza pečene. Úzky vzťah s NAFLD majú aj ďalšie civilizačné choroby, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak alebo ischemická choroba srdca.

Pečeňové testy

A keďže chorá pečeň najmä v začiatkoch „nebolí“, dobrou správou je, že od januára tohto roka vám lekár v rámci preventívnej prehliadky urobí tzv. pečeňové testy, ktoré signalizujú poškodenie pečene. Podľa slov MUDr. Jany Bendovej, PhD, MPH, MBA, všeobecnej lekárky pre dospelých, bola z preventívnej prehliadky vylúčená sedimentácia krvi, ktorú nahradil krvný obraz a vyšetrenie CRP. Namiesto toho pribudlo vyšetrenie GMT, ktoré patrí medzi tzv. „pečeňové testy“ a signalizuje možné poškodenie pečene. GMT (gama-glutamyltransferáza) je enzým, ktorý môže byťzvýšený v dôsledku poškodenia pečene pri užívaní niektorých liekov, no najčastejšou príčinou jeho zvýšenia je nadužívanie alkoholu. Zvýšený býva aj u ľudí, ktorí trpia chronickým ochorením pľúc alebo obličiek. „V krajine s tak vysokou spotrebou alkoholu a tradičnou „ťažkou“ a pečeň zaťažujúcou stravou nám veľmi chýbala možnosť vyšetriť tento dôležitý test. Zo všetkých pečeňových testov sme mali doteraz možnosť vyšetrovať len jediný a to bolo pre diagnostiku ochorení pečene príliš málo, preto sme uvítali rozšírenie o tento test. V pátraní po ochoreniach pečene tak budeme o krok ďalej." hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová, PhD, MPH, MBA.

Viete, aké potraviny nakupujete?

Kedysi bol hrozbou pečene najmä alkohol. Ten stále zostáva metlou ľudstva a obrovským ničiteľom pečene, no aj keď alkohol neužívate, vaša pečeň môže trpieť. Aj preto v posledných rokoch stále viac skloňuje nealkoholové stukovatenie pečene. Prečo ho môžete mať, aj keď nepijete alkohol? Za touto diagnózou sa skrýva v prevažnej miere nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu, teda realita dnešných dní. Ak premýšľate nad tým, čo je to nezdravé stravovanie, pozrite sa pri najbližšom nákupe v potravinách na to, čo kupujete. Ak sú to potraviny tzv. shelf life, ktoré dlho vydržia na poličke, máte problém. Je podľa vás normálne, že potravina vydrží tak dlho? No, zrejme je v nej niečo, čo bráni jej rozkladu. A práve táto látka alebo látky sú také, s ktorými si pečeň nevie poradiť.

Riziko rozvoja NAFLD spočíva v strave

Nealkoholové stukovatenie pečene sa stalo najčastejším chronickým ochorením pečene u dospelých a v niektorých krajinách dosahuje prevalenciu 30 – 40 %. Spektrum NAFLD siaha od rôznych stupňov jednoduchej steatózy po nealkoholickú steatohepatitídu (NASH) s rôznym množstvom fibrózy, pričom najmenej jedna tretina pacientov s NAFLD prejde do NASH, ktorý je charakterizovaný akumuláciou tuku v pečeni súbežne so zápalom a potenciálom pokročilej hepatickej fibrózy. Vzhľadom na vysokú prevalenciu a potenciálne dôsledky ochorenia sa uskutočnilo mnoho výskumov na identifikáciu prediktorov NAFLD. Existujúce dôkazy podporujú súvislosť medzi stravovacími návykmi a rizikom rozvoja NAFLD. Štúdie, ktoré hodnotili makro a mikroživiny potravín a ich metabolické účinky ukazujú, že konzumácia červeného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, vyprážaných zemiakov a stravy bohatej na omega- 6 a jednoduché sacharidy, sú spojené s vyšším rizikom NAFLD. Naopak, konzumácia rýb, nízkotučných mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín a jedla bohatého na antioxidanty a vitamíny (napr. stredomorská strava) sú spojené s nižším rizikom NAFLD. Predpokladá sa, že  účinok rôznych potravín a stravovacích návykov na riziko NAFLD je sprostredkovaný prozápalovými a protizápalovými markermi. Je teda logické, že zápalový potenciál rôznych potravín a stravovacích návykov môže ovplyvniť šancu na rozvoj NAFLD. Výsledky kohortovej štúdie Fasa PERSIAN, ktorá skúmala vzťah medzi zápalovým potenciálom rôznych potravín a pravdepodobnosťou NAFLD vyplýva, že vyšší diétny zápalový index je významne spojený s výskytom/pravdepodobnosťou NAFLD. Možno teda konštatovať, že konzumácia  potravín s vyšším zápalovým potenciálom je spojená s väčším rizikom rozvoja NAFLD. Okrem toho metabolické ochorenia, vrátane dyslipidémie, diabetes mellitus a hypertenzie, môžu tiež predpovedať výskyt NAFLD. Tieto riziká vyplývajú najmä z BMI, ktorý je ďalším rizikovým faktorom vzniku NAFLD.

NAFLD je medzistupeň, ktorý vedie k zápalovým procesom a závažným následkom

Čo máme robiť inak? Žiť pomalšie, jesť kvalitnú stravu, hýbať sa. Režimové opatrenia sú základným odporúčaním pri stukovatenej pečeni. Okrem toho je možné jej pomôcť aj pomocou esenciálnych fosfolipidov. Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie Essentiale® 300 mg, voľnopredajného lieku, ktorého výdaj bol donedávna viazaný na recept od lekára. Tento liek obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele. Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii. Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Veľkou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky. Odporúčaná dĺžka užívania by mala byť najmenej 1–3 mesiace. Trvanie liečby môže tiež určiť individuálne lekár na základe zdravotného stavu pacienta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Foto: Zdravie na doma (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies