AKTUALIZÁCIA: Kočnerov kamarát Ágh už pozná svoj trest! Ján Šanta aj Markíza sú spokojní

NETKY.SK • 12 Október 2021, 09:38 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Kočnerov kamarát Ágh už pozná svoj trest! Ján Šanta aj Markíza sú spokojní

Štefan Ágh ani jeho obhajca síce neprišli v deň vyhlásenia rozsudku na súd v Pezinku, no zrejme neľutujú. Vypočuli by si totiž nie príjemný verdikt Špecializovaného trestného súdu. Súd naparil Štefanovi Ághovi trest vo výške 13 rokov odňatia slobody nepodmienečne a taktiež finančný trest vo výške 5-tisíc eur. Voči rozsudku sa môže odvolať. Ján Šanta nemá zásadné výhrady voči tomuto verdiktu.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 12.19. 11:45

Ján Šanta nemá zásadné výhrady voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. "Dalo by sa povedať, že sme v troch štvrtinách víťazného ťaženia, takže nás čaká ešte pravdepodobne rozhodovanie na Najvyššom súde SR, keďže sa dá predpokladať, že obžalovaný odvolanie podá. Ja však verím, že tento boj bude víťazný až do úplného konca. Nemám zásadné výhrady voči tomuto rozsudku, teda ani voči trestu, hoci je to trest o rok nižší, ako som navrhoval, ale myslím si, že je akceptovateľný," uviedol Šanta.

 

Myslí si, že odôvodnenie verdiktu v stručnej prezentácii bolo v zhode s jeho záverečnou rečou. "To znamená, že súd poukázal na znalecké dokazovanie, ktoré v tomto prípade vyznelo ešte jednoznačnejšie ako v prípade odsúdeného Mariana Kočnera a Pavla Ruska. Rovnako súd poukázal na výpovede, ktoré vyzneli negatívne, to znamená, že skutočne tie zmenky nikto nikdy nevidel, nepočul o nich, objavili sa až v roku 2016. Takže aj v tomto smere boli moja záverečná reč a odôvodnenie totožné."

 

Spoločnosť Markíza-Slovakia, spol. s r. o., je spokojná s utorkovým rozhodnutím ŠTS. "Tento verdikt je pozitívnym signálom pre tých, ktorí veria v spravodlivosť. Je zrejmé, že tí, ktorí páchajú trestnú činnosť, musia znášať dôsledky svojich rozhodnutí a čeliť spravodlivosti. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy 'našich ľudí' a ich prisluhovačov už nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku. Ukazuje sa, že nezávislé a nestranné súdnictvo zjavne dokáže chrániť zákonnosť a spravodlivosť na Slovensku," uviedla vedúca právneho oddelenia televízie Markíza Lucia Tandlich.

 

"Aj keď to dnes pôsobí ako naivný pokus, zdá sa, že s podporou skorumpovaných úradníkov, policajtov a sudcov, ktorí kryli Kočnerovi chrbát v roku 2016, mohol tento podvod spočiatku vyzerať ako jednoduchá akcia na obohatenie sa na cudzí úkor. Vítame preto rozhodnutie súdu, ktoré je v súlade s predchádzajúcim verdiktom v kauze zmenky v prípade Kočnera a Ruska. Je to malý, ale dôležitý míľnik na ceste k spravodlivej spoločnosti, ktorá netoleruje trestnú činnosť," zdôraznil právnik televízie Markíza Tomáš Kamenec. Ten vníma rozhodnutie ŠTS ako logický výsledok kauzy falšovania zmeniek.

 

img

 

Pôvodná správa

Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Predseda senátu Emil Klemanič povedal, že „tento senát verí záverom slovenských znalcov". Závery posudkov neboli spochybnené v žiadnom smere," dodal sudca.

 

"To nové oproti obžalobe, čo tu zaznelo, boli správy, ktoré predložil obžalovaný," povedal o správach zo SIS, ktoré mali podľa Agha dokazovať, že tajná služba vedela o kauze zmenky už na prelome tisícročia.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Štefan Ágh odmieta tvrdenie, že falšoval zmenky

 

Sudca Klemanič povedal, že hodnotiť, kto a kde správy vytvoril, nebude. "Obsahovo sú nepresvedčivé. Nejaké udalosti z nejakého roku. Súd obsahu týchto správ neverí. Nie je jasné, prečo by informačná služba riešila nejaké súkromné zmenky."

 

Senát vysvetlil, prečo odmietol ďalšie návrhy na dokazovanie. Nepozdával sa mu ani návrh vypočuť ďalšieho svedka, dokazovanie už totiž bolo takmer na konci.

 

img

 

"Tento senát verí Threeme, teda obsahu Threemy a nie je to jediný senát," dodal k správam z Kočnerovho mobilu. Cez túto šifrovanú aplikáciu komunikovali Ágh a Kočner. Zháňali akýsi papier, na ktorý robili „slinoviny". Prokurátor tvrdil, že za slovom slinoviny vníma práve dokumenty týkajúce sa zmeniek.

 

Prečo Ágh dostal 13 rokov?

Napriek tomu, že Ágh je bezúhonná osoba a v minulosti nebol nikdy trestaný a nevznikli  žiadne škody, keďže Kočnerovi sa nepodarilo cez zmenky a súdy získať peniaze od televízie Markíza, dostal vysoký trest.

 

"Vek obžalovaného je pokročilý," pripomenul sudca Klemanič, že Agh má 65 rokov, a preto súd zohľadňoval výkon trestu v primeranom stupni stráženia.

 

"Celý život som pracoval v inštitúciách, ktoré bojovali so zločinom a nikdy by som sa svojmu povolaniu nespreneveril. Cítim sa nevinný,“ predniesol v záverečnej reči Štefan Ágh. Podľa jeho slov očakával spravodlivý verdikt, resp. „žiadny trest“.

 

Obžalobu v tejto veci podal prokurátor Šanta 22. júna minulého roku. Ágh doteraz svoju vinu popiera. ŠTS ukončil dokazovanie v prípade 28. septembra. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca Neszméry. 

 

Šanta zdôraznil na poslednom pojednávaní, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako u odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek.

 

img

 

Štefan Ágh vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody.

 

img

 

Štefana Ágha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies