Množstvo ľudí uviazlo v Afrike. WHO vyzvalo krajiny, aby obnovili letecké spojenia

NETKY.SK • 29 November 2021, 7:1 • 2 min
Množstvo ľudí uviazlo v Afrike. WHO vyzvalo krajiny, aby obnovili letecké spojenia

JOHANNESBURG - Juhoafrický prezident sktitizoval štáty, ktoré pristúpili k cestovným reštrikciám pre nový variant koronavírusu - omikron.

slovakia

left justify in out

Riaditeľka africkej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyzvala v nedeľu krajiny na celom svete, aby nezavádzali cestovné obmedzenia v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusového variantu omikron. S podobným apelom vystúpil aj prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa, informovala agentúra AFP.

 

Zrušené lety z Afriky

"V situácii, keď bol variant omikron zistený už v rôznych častiach sveta, je zavádzanie zákazov cestovania, ktoré postihujú Afriku, útokom proti globálnej solidarite," uviedla vo vyhlásení riaditeľka WHO pre africký región Matshidiso Moetiová, lekárka a expertka na verejné zdravie z juhoafrickej Botswany.

 

Zdôraznila, že akékoľvek reštrikcie by mali byť založené na vedeckých poznatkoch a nemali by zbytočne a neprimerane zaťažovať životy ľudí, ako sa podľa nej deje v prípade cestovných zákazov, ktoré v najlepšom prípade šírenie vírusu len mierne spomalia. Takéto obmedzenia prijali v posledných dňoch už desiatky krajín po celom svete.

 

img

 

Prezident JAR Cyril Ramaphosa apeloval na krajiny sveta, aby "urýchlene" zrušili "nespravodlivé" a "vedecky nepodložené" zákazy cestovania, ktoré prijali v posledných dňoch v reakcii na šírenie nového, potenciálne nákazlivejšieho variantu omikron, ktorý bol prvýkrát detegovaný práve v Juhoafrickej republike.

 

"Vyzývame všetky štáty, ktoré zaviedli zákazy cestovania voči našej krajine a našim bratským juhoafrickým krajinám, nech ich urgentne zrušia, aby ešte viac nepoškodili naše ekonomiky," uviedol Ramaphosa vo svojom prvom vystúpení od minulotýždňového oznámenia o objavení nového variantu omikron.

 

Infekčnejší?

Zakazovanie cestovania nie je podľa prezidenta JAR v súlade s vedeckými poznatkami. "Jediné, čo cestovné zákazy dosiahli, je ďalšie poškodenie ekonomík postihnutých krajín, čo oslabí ich schopnosť čeliť pandémii a zvládnuť jej dôsledky," vyhlásil  

 

img

 

Odborníci po celom svete zatiaľ vyhodnocujú riziká spojené s variantom omikron, ktorý disponuje mimoriadne veľkým počtom mutácií. Niektoré indície naznačujú, že by mohol byť infekčnejší než predchádzajúce varianty.

 

Niektorí lekári z JAR však uvádzajú, že ľudia ním nakazení netrpia inými ochoreniami, majú len mierne symptómy. Obávajú sa však komplikácií u starších a neočkovaných osôb.

 

Mohlo by vás zaujímať: Juhoafrická lekárka: Nie je dôvod na paniku! Variant omikron zatiaľ sprevádzajú veľmi mierne príznaky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona