Ministrovi Lajčákovi preukázali v Bulharsku obrovskú poctu

NETKY.SK • 25 Október 2019, 14:36 • 2 min
Ministrovi Lajčákovi preukázali v Bulharsku obrovskú poctu

SOFIA - Počas druhého dňa oficiálnej návštevy Bulharska, si minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prevzal čestný doktorát z rúk rektora prestížnej Univerzity národného a svetového hospodárstva v Sofii Statiho Stateva.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie vo svojom vystúpení zdôraznil, že má k Bulharsku veľmi blízky vzťah a viaže ho k nemu osobná emócia, keďže na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO) vyštudoval bulharčinu, ako aj históriu, kultúru a reálie tejto krajiny. Navyše ešte ako študent piateho ročníka absolvoval trojmesačnú stáž na československom zastupiteľskom úrade v Sofii.

 

 

Odvtedy prešli obe krajiny kus cesty, keď v tom čase boli za pomyselnou železnou oponou a dnes sú partnermi v rámci Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

 

"Začlenenie Slovenska a Bulharska bolo historickou udalosťou, ktorá nám dala šancu pripojiť sa k rodine európskych štátov. O to väčšie je moje sklamanie, že pred pár dňami sme podobnú príležitosť neposkytli Severnému Macedónsku a Albánsku. Osobne neviem túto situáciu opísať inak ako chybu a historické zlyhanie," uviedol Lajčák.

 

img

 

Zároveň skonštatoval, že pred Slovenskom i Bulharskom dnes stoja vážne globálne výzvy, ktoré sú čoraz komplexnejšie. Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii si na budúci rok pripomenie storočnicu svojho vzniku. Patrí medzi najväčšie univerzity svojho druhu v juhovýchodnej Európe. Aktuálne na nej študuje okolo 22 000 študentov, pričom väčšina členov súčasnej bulharskej vlády patrí medzi jej absolventov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies