Znečistené ovzdušie skracuje deťom život

NETKY.SK • 4 Apríl 2019, 08:13 • 2 min
Znečistené ovzdušie skracuje deťom život

HONGKONG - Odborníci prišli s alarmujúcou štúdiou, súčasné deti sa vraj budú dožívať nižšieho veku kvôli znečistenému ovzdušiu.

slovakia

left justify in out

Deti, ktoré sa rodia v súčasnosti, to nebudú mať ľahké. Aké životné prostredie im tu zanechávame? Štúdia, ktorú v stredu zverejnila americká organizácia Health Effects Institute a kanadská Univerzita Britskej Kolumbie, bola však napriek tomu pre mnohých šokujúca. Uvádza totiž, že práve kontaminácia vzduchu skráti deťom život priemerne o 20 mesiacov, v najviac znečistených oblastiach sveta, napríklad v Ázii, dokonca až o 30 mesiacov!

 

img

 

Hoci by sa nám to na prvý pohľad nemuselo tak javiť, práve smog je piatou hlavnou príčinou predčasných úmrtí ľudí po celom svete. Odborníci zozbierali údaje dostupné do konca roka 2017 a skutočne potvrdili, že znehodnotený vzduch je častejšou príčinou smrti ako malária, autonehody, podvýživa či alkohol.

 

Nemyslite si, že tento problém je len otázkou menej vyspelých ázijských krajín. Je pravda, že tu je dopad na zdravie markantnejší, deti z východnej časti tohto kontinentu by podľa tohto výskumu mali žiť priemerne o 23 mesiacov kratšie, no ani rozvinuté regióny na tom nie sú najlepšie. Tu sa dĺžka života skráti o približne 20 týždňov. Najviac alarmujúca situácia je však v Číne, Indii, Pakistane, Indonézii a Bangladéši. Napriek štátnym reformám na zníženie úrovne znečistenia zomrelo v Číne v súvislosti s týmto problémom v roku 2017 až 852.000 ľudí.

 

img

 

Za znečistenie vzduchu však nemôžu vždy len veľké spoločnosti či emisie z áut. V južnej a východnej Ázii a v subsaharskej Afrike totiž dochádza ku kontaminácii vzduchu aj v domácnostiach, pretože ľudia tu varia i vykurujú pomocou uhlia, dreva a dreveného uhlia. Nečistý vzduch v domácnostiach dýcha takmer polovica svetovej populácie - vrátane približne 846 miliónov ľudí v Indii a 452 miliónov v Číne. To má za následok smrť 600-tisíc detí do 15 rokov každoročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies