Kiska vo svojom prejave apeloval na politikov, aby zodpovednejšie pristupovali k boju proti korupcii

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 14:58 • 2 min
Kiska vo svojom prejave apeloval na politikov, aby zodpovednejšie pristupovali k boju proti korupcii

BRATISLAVA - Najbúrlivejšie diskutovanou témou za posledný rok bola korupcia vo vrcholovej politike.

slovakia

left justify in out

Ani najväčší optimisti však podľa prezidenta Andreja Kisku nemôžu povedať, že doterajšia forma angažovania sa politikov viedla k upokojeniu verejnosti a ukázala ľuďom na Slovensku poctivú cestu zo slepej uličky. Prezident to uviedol vo svojej Správe o stave republiky, ktorú dnes predniesol v Národnej rade SR.

 

Kiska zároveň pripomenul, že nedôvera v schopnosť štátu spravodlivo potrestať tých, čo porušujú pravidlá, neduživý boj proti korupcii a klientelizmu, sú jedným z prameňov rezignácie ľudí na politiku. Takisto pred poslancami a vládou zdôraznil, že vlani vo svojom vystúpení v súvislosti s tlakom na odchod ministra vnútra z funkcie zdôraznil, že vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešením žiadnej kauzy, ale gestom, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať.

 

„Pred týždňom v Košiciach a Bratislave, tento týždeň v Žiline a Prešove mladí ľudia zorganizovali ďalší protestný pochod proti korupcii — jednou z jeho hlavných požiadaviek bol ešte stále odchod toho istého ministra vnútra z funkcie,“ povedal Kiska.

Podľa hlavy štátu sa Slovensko rok v tejto témy nepohlo z miesta. “Dvanásť dlhých mesiacov nedostala naša spoločnosť jasný signál, že by zodpovední úprimne hľadali cestu z pasce, do ktorej krajinu zavliekli. Udalosti od parlamentných volieb boli z tohto pohľadu veľmi zlou správou o stave republiky,“ povedal prezident s tým, že takéto hodnotenie sa nevyslovuje ľahko.

 

„Uvedomujem si, že silné vyjadrenie by mala hlava štátu používať rozvážne. Ale nemienim ho zjemniť. Korupcia nie je len jednou z tých tém, v ktorých sú politické deklarácie v rozpore so schopnosťou dosahovať výsledky. Téma boja proti korupcii sa zvrhla na osobnú politickú vojnu, ktorá paralyzovala Slovensko,“ uviedol ďalej Kiska s tým, že v osobnej politickej vojne štát a jeho predstavitelia rezignovali na normálnu komunikáciu s verejnosťou, na povinnosť trpezlivo vysvetľovať pochybnosti a reagovať na podozrenia.

“Obeťou pomýlenej priority neukázať politickú slabosť sa potom stávajú zvyšky dôvery verejnosti k inštitúciám právneho štátu. Jej dôsledkom je spochybňovanie akejkoľvek snahy slušných politikov, slušných členov vlády, manažérov verejných inštitúcií, policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorí sa nevzdali ambície pracovať poctivo a meniť veci k lepšiemu,“ dodal prezident pýtajúc sa, ako môžu v tomto svetle všetky protikorupčné zákony vyzerať dôveryhodne a ako môže táto snaha pôsobiť úprimne, keď sme sa zasekli na politickom osude ľudí, ktorí dávno premárnili príležitosť odísť sami.

Kiska opätovne skonštatoval, že ak bude Slovensko takto pokračovať, bude to mať vážne následky. “Chcem vás preto požiadať, predovšetkým predstaviteľov vlády a vládnej väčšiny v parlamente, aby ste nebagatelizovali snahu mladých slušných ľudí protestujúcich proti korupcii,“ apeloval na politikov. Premiér Robert Fico, ale aj ďalší členovia koalície, naznačovali, že protesty nie sú apolitické.

 

„Sú to naši spojenci uprostred prevahy rezignácie, nedôvery a hnevu. Sú to ľudia, ktorí nevolajú po radikálnych riešeniach, ale veria, že demokratické inštitúcie právneho štátu je možné a potrebné opraviť. Chcú žiť tu u nás doma v modernej a demokratickej spoločnosti. Zaslúžia si rešpekt a signál, že politici sú pripravení pohnúť sa ďalej,“ dodal Kiska s tým, že je čas zliezť z barikád osobnej politickej vojny a ponúknuť verejnosti presvedčivé vecné riešenie, ktoré posilní personálnu a politickú nezávislosť.

Kiska v Správe o stave republiky pochválil ministrov spravodlivosti a zdravotníctva Luciu Žitňanskú (Most-Híd) a Tomáša Druckera (Smer-SD), že sa snažia, ale často sú sami. “Zaslúžili by si otvorenú politickú podporu aj v prípadoch, keď robia menej populárne opatrenia. Som presvedčený, že lídri vládnej väčšiny by sa mali k zodpovednosti za výsledky svojich rezortov hlásiť častejšie. Som presvedčený, že opoziční lídri pomôžu krajine najviac vtedy, keď sa budú snažiť vracať politickú diskusiu k dôležitým problémom a ich riešeniam,“ povedala prezident.

Andrej Kiska v prejave pripomenul, že v otázke rovnosti ľudí pred zákonom je Slovensko štátom s najhoršou povesťou v očiach vlastných občanov v celej Európskej únii. Ako nedávno informovala Európska komisia, súdom dôverujeme najmenej spomedzi všetkých členských krajín.

 

Takisto pripomenul, že podľa inej čerstvej správy je podpriemerná, druhá najnižšia v únii, aj dôvera ľudí v prácu polície. Zo všetkých krajín EÚ je na Slovensku najvyšší podiel občanov, ktorí tvrdia, že nechcú nahlasovať korupciu, pretože aj tak to nepovedie k potrestaniu vinníkov.

“Nedôvera v schopnosť štátu spravodlivo potrestať tých, čo porušujú pravidlá, neduživý boj proti korupcii a klientelizmu, sú jedným z prameňov rezignácie ľudí na politiku. Sú zdrojom frustrácie z fungovania verejných inštitúcií a rozšíreného pocitu, že nežijeme vo férovej spoločnosti. Je to zámienka pre všetkých, ktorí v mene svojich pochybných cieľov presviedčajú ľudí, že demokracia na Slovensku zlyháva,“ povedal prezident v pléne parlamentu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies