Obrovský objav v susednej ČR možno prepíše kresťanské dejiny

NETKY.SK • 21 December 2020, 20:34 • 2 min
Obrovský objav v susednej ČR možno prepíše kresťanské dejiny

V kláštornej stene v juhočeskom Milevsku našli archeológovia šesťcentimetrový kus železného klinca zdobený zlatým krížom. Ten by mohol byť súčasťou klinca, ktorým pribili Ježiša Krista na kríž.

slovakia

left justify in out

Kus klinca sa nachádzal v trezorovej miestnosti, ktorú pri archeologickom výskume objavili v pôvodne románskom kostole svätého Egídia.

 

img

 

Zakrývali ho trosky drevenej skrinky zdobené zlatými a striebornými ozdobami. Na zlatom plechu, ktorý pôvodne zdobil veko schránky, je napríklad vytepaný kríž a písmená IR, čo by sa dalo chápať ako latinská skratka pre Ježiša. Predpokladá sa, že osoby, ktoré klinec skryli, boli presvedčené, že to bola časť jednej z pašiových relikvií.
 

img


Tomu podľa odborníkov nasvedčuje, že použitie zlata bolo v stredoveku pre jeho vzácnosť výnimočné, a teda predmety zo zlata obklopovali niečo veľmi vzácne a dôležité. Značka krížika na časti klinca je podľa analýzy z 21-karátového zlata.

 

 

Dôležitý je aj vek dreva. Dendrologický posudok poukázal na dva druhy dreva - dubové a smrekovcové. Prvé sa datuje do obdobia rokov 260 - 416 nášho letopočtu a druhé do rokov 1290 - 1394.


Ostatky krížov a ďalšie relikvie našla na Golgote podľa historických dokumentov vo štvrtom storočí svätá Helena, jej syn cisár Konštantín potom časti z týchto relikvií dával ako dar najváženejším návštevám.

 

img


Mimoriadny objav čaká ďalšie skúmanie. To má napríklad odhaliť či dubové drevo nie je ešte staršie a nie je to napríklad drevo zo Svätého kríža.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies