Trdlofest opäť otvorí turistickú sezónu v Skalici

NETKY.SK • 12 Máj 2019, 14:01 • 2 min
Trdlofest opäť otvorí turistickú sezónu v Skalici

SKALICA – Trdlofest, festival zameraný na popularizovanie Skalického trdelníka, sa bude v sobotu 18. mája konať vo Františkánskej záhrade v Skalici.

slovakia

left justify in out

Okrem ochutnávok Skalického trdelníka a Skalického rubínu ponúkne aj súťaže v pečení trdelníka, tradičnej skalickej špeciality, ďalej súťaž v jedení trdelníka, ale aj množstvo iných aktivít. Trdlofest každoročne v máji otvára turistickú sezónu v Skalici, mestečku na západe Slovenska.

Súčasťou Trdlofestu bude aj bohatý kultúrny program. Návštevníkom sa predstavia folklórne súbory Lipina, Gbelan, Skaličan, folklórny súbor z Kyjova a viaceré ďalšie. Na podujatí vystúpi aj populárny spevák Robo Opatovský, ďalej Mirka Miškechová či skupina Energia. K festivalu patria aj viaceré sprievodné akcie, v galérii U františkánov to bude výstava Ruky a ruky autorky Vlasty Jankovičovej, svoj program si pripravili aj ďalšie skalické inštitúcie. Návštevníkom Trdlofestu sa pred večerným programom prihovorí primátorka mesta Anna Mierna.

Počas Trdlofestu bude v Skalici otvorených dvanásť kultúrnych a historických pamiatok, vrátane známej Rotundy sv. Juraja, Mlyna bratov Pilárikovcov či atraktívneho Domu kultúry. Turistická informačná kancelária v Skalici bude v tento deň otvorená od 10:00 do 18:00.

Skalický trdelník je koláč z jemného cesta s vlašskými orechmi, jeho výroba má tradíciu od konca 18. storočia. Cesto sa natáča na drevenú tyč – trdlo, ktoré sa potom obracia nad ohňom. Koncom roka 2004 vzniklo v Skalici občianske združenie Skalický trdelník, ktoré si dalo za cieľ udržanie tradície pôvodnej výroby trdelníka na otvorenom ohni. Originálnu výrobu a pečenie tejto skalickej špeciality možno vidieť v priestoroch Františkánskeho kláštora v centre Skalice. V októbri 2007 získal Skalický trdelník ako prvý slovenský výrobok ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.


Podľa legendy recept na trdelník priniesol do Skalice kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadányiho, ktorý žil v Skalici v rokoch 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyulu Juhásza, ktorý v Skalici pôsobil na miestnom gymnáziu. V období socializmu trdelníkovú tradíciu udržiavalo niekoľko skalických rodín, dnes trdelník vyrábajú v regióne viacerí výrobcovia. Skaličania neuznávajú iné trdelníky, ako tie posypané orechami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies