Čo hovorí Boh a Biblia o našom zdraví a uzdravení?

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 09:40 • 2 min
Čo hovorí Boh a Biblia o našom zdraví a uzdravení?

Choroby, zdravotné problémy, rôzne fyzické aj mentálne trápenia, nepríjemnosti s pribúdajúcimi rokmi, nevyliečiteľné diagnózy

slovakia

left justify in out

To všetko už akosi považujeme za prirodzenú súčasť svojich životov tu na zemi. Za niečo normálne, čomu sa nedá vyhnúť. Veď si len všimnite, ako často sa zvrtnú debaty susedov, kamarátov, členov rodiny, v práci či kdekoľvek inde práve na tému chorôb - čo koho zas trápi, čoho sa obáva, kto bol kde u akého odborníka, v akej ambulancii a s akým neutešeným výsledkom...

Pritom – zamysleli ste sa niekedy nad tým, že Boh nič také o našich životoch nehovorí? Vlastne hovorí pravý opak! Vo svojom slove sľubuje svojim Božím deťom život v zdraví, bezpečí, že sa ich nedotkne nič skazonosné, dokonca, že máme silu a autoritu choroby zastavovať a vyháňať ich.

No často ani samotní veriaci neveria v silu a skutočnosť týchto slov a prijali, že ich údelom je trpká realita sveta, vrátane najstrašnejších a fatálnych chorôb. Čo nám vlastne bráni v tom prijať fakt, že Boh je naozaj zdrojom nášho všetkého uzdravenia – telesného, mentálneho, emočného aj duchovného?

Boh nás netrestá chorobami, naopak, uzdravuje nás z nich

A prečo upadáme do rôznych falošných a nebiblických predstáv o tom, že Boh nás rôznymi hroznými diagnózami trestá, učí, skúša? Možno to súvisí s ďalšími mylnými predstavami o tom, že Božiu lásku si musíme nejako zaslúžiť, odpracovať, získavať – aj cez rôzne skúšky – a že Jeho láska vlastne vôbec nie je taká dokonalá a úplná, ako sa zvykne hovoriť.

Iste, je nám to ťažké pochopiť, pretože vo svete taká láska neexituje. Sme nedokonalí a preto aj naša predstava o láske je nedokonalá. No všetko, čo súvisí s Bohom je celkom z iného sveta – dokonalého. Taký je Jeho prístup k nám, Jeho ochrana, zabezpečenie, vedenie a dokonalý je aj v tom, ako zabezpečuje naše zdravie a uzdravenie vo všetkých – aj tých najviac beznádejných prípadoch.

Uzdravenia Božou mocou sa prejavujú všade tam, kde sme schopní uveriť tejto Jeho pravde a dobrote a stojíme na Slove, ktoré nám dal. Napriek učeniam sveta, napriek skúsenostiam okolia, napriek pesimistickým vyhliadkam. Jeho pravdu nemôže ovplyvniť nič z toho. Od nás len chce, aby sme jej uverili. A nie nadarmo viackrát v Božom Slove spomína, že „sa nám stane tak, ako sme uverili“ a „našou vierou sme uzdravení.“

Ak potrebujete v tejto chvíli povzbudenie priamo od Boha do vašej zdravotnej situácie a nie ste si istí, či je naozaj uzdravenie možné a pre vás, tu je len niekoľko z mnohých veršov Biblie, ktoré hovoria o Božom prístupe k nášmu zdraviu celkom jednoznačne:

„Vnímaj moje slová, syn môj, a nakloň ucho k mojim výrokom! Nespúšťaj oči z nich, chráň si ich v hĺbke srdca! Lebo sú život pre tých, čo ich nachodia, a uzdravením pre ich telo vonkoncom.“ (Prís. 4,20-22)

„On však bol prebodnutý pre naše hriechy, strýznený pre naše neprávosti, na ňom je trest pre naše blaho a jeho ranami sme uzdravení.“ (Iz 53,5)

„A on jej povedal: „Dcéra, tvoja viera ťa uzdravila. Choď v pokoji a buď uzdravená zo svojej choroby.“ (Mk 5,34)

„A povedal: „Ak budeš počúvať hlas Pána, svojho Boha, a budeš robiť to, čo je v jeho očiach správne, a poslúchneš všetky jeho rozkazy a zachováš všetky jeho ustanovenia, potom ťa nezastihnem takými biedami, akými som postihol Egypťanov, lebo ja, Pán, som tvoj lekár.“ (Ex 15,26)

„On odpúšťa ti všetky tvoje viny. On uzdravuje všetky tvoje choroby.“ (Žalm 103,3)

„On uzdravuje skrúšených srdcom a obväzuje ich rany.“ (Žalm 147,3)
 

„Hľa, ja mu obviažem ranu, vyliečim a uzdravím ich a odhalím im poklady pokoja a pravdy.“ (Jer 33,6)

„Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.“ (MT 11,28)

„Zvolal svojich dvanástich učeníkov a dal im moc nad nečistými duchmi, aby ich vyháňali a uzdravovali každý neduh a každú chorobu.“ (Mt 10,1)

Toto všetko hovorí Boh o našom zdraví a uzdravení. Našou úlohou je uvedomiť si, že naše telá sú jeho vzácne výtvory, o ktoré sa máme dobre starať. Kvalitnou životosprávou, rovnováhou aktivity a oddychu, pozitívnym prístupm k životu a psychohygienou, dobrými vzťahmi s okolím...

Keď k tomuto pridáte vieru v Jeho slovo, ktoré nám dal o našom uzdravení, budete sa tešiť pevnému zdraviu na tele aj na duši a náhle sa nebudete vedieť zapájať do všetkých tých katastrofických susedských rozhovorov o tom, koho aká diagnóza zasa postihla.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Foto: Freepik (ilustračná fotka)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies