České spoločnosti pôsobiace v oblasti obrany a bezpečnosti predstavili v Bratislave svoje riešenia

NETKY.SK • 23 November 2023, 16:30 • 2 min
České spoločnosti pôsobiace v oblasti obrany a bezpečnosti predstavili v Bratislave svoje riešenia

BRATISLAVA - Veľvyslanectvo Českej republiky v spolupráci s českým rezortom obrany a Asociáciou obranného a bezpečnostného priemyslu ČR usporiadalo vo štvrtok 23. novembra 2023 v bratislavskom hoteli Devín prezentáciu českých firiem z tejto sféry. Na podujatí pod záštitou českého veľvyslanca na Slovensku Rudolfa Jiráka zastupovala ministerstvo vnútra prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská.

slovakia

left justify in out

Rezort vnútra na  odbornej úrovni udržiava  úzky kontakt s firmami a spoločnosťami českého obranného a bezpečnostného segmentu so zámerom  sledovať  trendy rozvoja technických prostriedkov využívaných službami slovenskej polície, vrátane útvarov so špeciálnou a špecializovanou činnosťou. K intenzívnej vzájomnej výmene informácií medzi významnými českými výrobcami a zástupcami útvarov Policajného zboru dochádza predovšetkým v oblastiach zbrojárskeho priemyslu  - týkajú sa najmä zbraní, munície, takisto  donucovacích prostriedkov či ochranných prostriedkov jednotlivca, ako sú balistické vesty, prilby, chrániče, protiúderové komplety alebo protichemické masky. Všetko toto je súčasťou výzbroje a výstroje bezpečnostných zložiek Slovenskej republiky.

 

Významnou sa  v poslednom období stáva  spolupráca v oblasti diaľkovo riadených a automatických mobilných systémov, ako sú bezpilotné lietadlá, miniponorky a pozemné prieskumné vozidlá, kde sa ministerstvo vnútra zameriava na integráciu výkonnej špeciálnej techniky s príslušenstvom do komplexných systémov, vrátane ich programového vybavenia. Vysoko aktuálne sú podľa štátnej tajomníčky Lucie Kurilovskej  v rámci bezpilotnej techniky systémy protidronovej ochrany.

„Žijeme a pracujeme v dobe, keď inšpiratívne stretnutia,  akým nepochybne je aj toto podujatie, nadobúdajú ďalšie rozmery. V prvom rade v súvislosti so situáciou u našich východných ukrajinských susedov, ktorá  už pridlho znepokojuje demokratickú časť sveta. Rovnako v súvislosti s migračnými vlnami, ktoré vznikajú na horúcich pôdach sveta,  a dnes nevieme ani predpokladať, aký dopad budú mať v našom stredoeurópskom priestore. Základom je byť pripravený na všetky možné  situácie a verím, že dnešné stretnutie toto úsilie  podporí,“ povedala štátna tajomníčka Lucia Kurilovská.

 

Štátna tajomníčka vyzdvihla ako veľkú devízu podobné smerovanie dlhodobých stratégií rozvoja technickej vybavenosti ozbrojených zložiek v Čechách a na Slovensku, rovnako vzájomný dialóg. Podotkla, že českí partneri sú vždy ochotní reagovať na požiadavky našej krajiny a maximálne prispôsobiť ponúkané riešenie potrebám. „K tomu všetkému je potrebné zdôrazniť fakt, že pravidelne prichádzajú s inovatívnymi riešeniami,“ doplnila Lucia Kurilovská s tým, že zástupcovia Prezídia PZ prítomní na prezentácii českých firiem  si odnášajú nové informácie a poznatky, ktoré zúročia pri príprave nových verejných obstarávaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: MV SR / Vladimír Benko
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies