Humanitárna reakcia Slovenskej republiky na potreby Ukrajiny pokračuje aj počas zimného obdobia

NETKY.SK • 4 Január 2024, 21:03 • 2 min
Humanitárna reakcia Slovenskej republiky na potreby Ukrajiny pokračuje aj počas zimného obdobia

BRATISLAVA / KYJEV - Už takmer 680 dní trvá ruská vojenská agresia na Ukrajine. Pre ukrajinské civilné obyvateľstvo, ktoré je v akútnom stave núdze je humanitárna pomoc častokrát jedinou možnosťou ako môže preklenúť náročné zimné obdobie.

slovakia

left justify in out

Na základe žiadosti Ukrajiny o poskytnutie humanitárnej pomoci ako aj výzvy Európskej komisie, aby členské štáty nepoľavovali v preukázaní solidarity s civilným obyvateľstvom zasiahnutým vojnovým konfliktom, Slovenská republika poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc v celkovej hodnote 203 492,06 EUR

Humanitárna pomoc s hmotnosťou 21 ton zahŕňa elektrocentrály, ohrievače, oblečenie a lekárničky zo zásob Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách Slovenskej republiky a ozbrojených zboroch Slovenskej republiky. Potraviny, balenú voduoblečenie zo zásob Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Na zabezpečovaní humanitárnej pomoci sa podieľa aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

Prijímateľmi pomoci budú je Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny, Kyjev; Ministerstvo vnútra Ukrajiny, Ľvov; Regionálny podnik Donetskteplokomunenerho, Doneck a Mestská rada mesta Pokrovsk v Doneckom regióne.

  

Na prepravu bude využité medzinárodné humanitárne logistické centrum Mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany (tzv. SK HUB), pod správou sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v Haniske pri Košiciach, odkiaľ bude humanitárna pomoc prepravená príjemcom na Ukrajinu cez transport hradený Európskou komisiou.

Krízy môžu postihnúť každú krajinu a solidarita medzi krajinami môže byť kľúčovým prvkom riešenia globálnych výziev. Pomoc Ukrajine môže v budúcnosti znamenať podobnú podporu Slovensku zo strany iných krajín v prípade akejkoľvek krízy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Tlačový odbor MV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies