Erdogan opäť vystúpil proti Macronovi, tentoraz je už za jeho odvolanie z postu prezidenta Francúzska

NETKY.SK • 5 December 2020, 09:44 • 2 min
Erdogan opäť vystúpil proti Macronovi, tentoraz je už za jeho odvolanie z postu prezidenta Francúzska

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok opäť obnovil slovné útoky na francúzskeho náprotivka Emmanuela Macrona.

slovakia

left justify in out

Tvrdé slová

V príhovore po piatkových modlitbách ho Erdogan označil ako "problém Francúzska", ktoré pod Macronovým vedením prežíva nebezpečné obdobie. Vyslovil zároveň nádej, že Francúzsko sa čoskoro Macrona nadobro zbaví.

 

img

 

Náhorný Karabach 
Erdogan taktiež poznamenal, že Francúzsko stratilo svoju dôveryhodnosť ako sprostredkovateľ v rámci tzv. Minskej skupiny, ktorá bola vytvorená v 90. rokoch minulého storočia na podporu mierového riešenia konfliktu v Náhornom Karabachu. V tomto konflikte sa Francúzsko postavilo na stranu Arménska, kým Turecko podporovalo Azerbajdžan.

 

img

 

Politika Francúzska 
Vzťahy medzi Erdoganom a Macronom sú dlhodobo napäté pre viaceré sporné otázky. Tureckému prezidentovi sa nepáči najmä postoj francúzskej "hlavy štátu" v energetickom sváre vo východnej časti Stredozemného mora či tzv. francúzska islamofóbia.

 

img

 

Kauza karikatúry 
Erdogan v októbri vyhlásil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron by mal ísť na vyšetrenie hlavy, keďže sa mu nepáčilo, že obhajuje karikatúry proroka Mohameda. V tom čase francúzske úrady odsúdili tureckú "propagandu" proti Francúzsku a Paríž odvolal svojho veľvyslanca v Turecku na konzultácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies