Aktualizácia: Ukrajina hlási boje v Kyjeve a na juhu krajiny

NETKY.SK • 26 Február 2022, 09:44 • 2 min
Aktualizácia: Ukrajina hlási boje v Kyjeve a na juhu krajiny

KYJEV – Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v sobotu povedal, že boje prebiehajú v hlavnom meste Kyjev a na juhu krajiny. Ukrajinská armáda podľa neho úspešne odráža ruské útoky, informuje agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17:45 (26. 2. 2022)

 

Dvaja ľudia zahynuli v sobotu pri zásahu bytového domu v Kyjeve raketou. Informoval o tom portál britskej stanice BBC s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

Ukrajinská pohotovostná služba tiež uviedla, že vážne zranenia utrpelo pri zásahu raketou ďalších šesť ľudí. Dva byty zničil oheň, pričom záchranné zložky evakuovali 80 ľudí.

 

img

 

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko predtým zverejnil záber zachytávajúci dieru na bočnej strane vežiaka. Ruské jednotky pokračovali v sobotu v útoku na ukrajinskú metropolu a snažili sa k nej dostať z viacerých smerov. Rusko opakovane tvrdí, že jeho vojenská operácia na Ukrajine je zameraná výlučne na vojenské ciele, pripomína AP.

 

Aktualizácia 17:20 (26. 2. 2022)

 

Ukrajinská správa ciest vyzvala v sobotu obyvateľov, aby odstránili všetky dopravné značky a pomohli tým narušiť postup ruských vojakov pri vpáde do krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Príslušný úrad Ukravtodor vyzval všetky dopravné spoločnosti a samosprávy, aby okamžite začali odstraňovať dopravné značky vo svojom okolí. V prvom rade majú odmontovať tabule s názvami obcí a miest, potom aj názvy ulíc. „Nepriateľ sa nebude vedieť orientovať v teréne,“ napísala ukrajinská správa ciest Ukravtodor na sociálnej sieti Telegram.

 

Aktualizácia 17:10 (26. 2. 2022)

 

Stovky ľudí v sobotu pred budovou ruského veľvyslanectva i pred sídlom britského premiéra na Downing Street v Londýne žiadali stiahnutie Ruska z Ukrajiny. Protesty sa konali aj v ďalších britských mestách. TASR informuje na základe správ prevzatých od agentúry DPA a stanice BBC. Ľudia podľa DPA na múry v okolí budovy ruského veľvyslanectva v londýnskej štvrti Kensington hádzali vajcia, písali na ne kriedou odkazy a postriekali ich falošnou krvou. Ľudia vyjadrujúci podporu Ukrajine sa v sobotu zhromaždili aj v ďalších mestách v Spojenom kráľovstve vrátane Manchestru, píše BBC. ďalšie takéto akcie sa majú konať v nedeľu.

 

Aktualizácia 16:45 (26. 2. 2022)

 

Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev rozdali obyvateľom množstvo zbraní, aby mohli odraziť očakávaný veľký útok ruskej armády na metropolu. V sobotu popoludní o tom informovala tlačová agentúra DPA. Celkovo rozdali civilistom v Kyjeve 25 000 automatických zbraní, ako aj desať miliónov nábojov, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj vo videu zverejnenom v sobotu. Obyvateľom poskytli aj protitankové zbrane. „Kyjev sa ubráni,“ povedal Monastyrskyj. Dodal, že je hrdý, keď vidí, ako ľudia bránia svoje mestá, dediny, ulice a domy. „Organizujú sa sami, nedochádza k rabovaniu ani k lúpežiam,“ doplnil.

 

Aktualizácia 16:35 (26. 2. 2022)

 

Viac ako 70 dobrovoľníkov sa prihlásilo do tzv. hotspotov pri hraniciach s Ukrajinou. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. „V prípade, že bude potrebné využiť služby dobrovoľníkov v zdravotníckych tímoch, rezort zdravotníctva bude záujemcov kontaktovať a v spolupráci s ministerstvom vnútra zabezpečí ich koordinované zapojenie sa do humanitárnych aktivít a pomoci vojnovým utečencom z Ukrajiny,“ uviedla. Hotspoty by mali byť zriadené na hraničných priechodoch Ubľa, Ulič, Veľké Slemence a Vyšné Nemecké. Pre vojnových utečencov zabezpečia prvú pomoc. Hotspoty budú uvedené do prevádzky až vo chvíli, keď hraničné priechody nebudú zvládať nápor utečencov.

 

Aktualizácia 16:30 (26. 2. 2022)

 

Desiatky ruských humanitárnych organizácií zverejnili otvorený list adresovaný Putinovi, v ktorom ho žiadajú, aby vojnu skončil. „Vojna je humanitárna katastrofa, ktorá vedie k bolesti a utrpeniu... Násilné riešenia politických konfliktov považujeme za nehumánne a vyzývame vás na zastavenie paľby a začatie rokovaní,“ uvádza sa v dokumente. V Rusku bolo od štvrtka za účasť na demonštráciách proti vojne na Ukrajine zatknutých viac než 2 000 ľudí.

 

img

 

Zahraničné televízne stanice sú už niekoľko dní zablokované v centre ruskej metropoly, kde žije a pracuje množstvo diplomatov a zahraničných korešpondentov, ako aj ruských úradníkov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval množstvu prominentných ruských umelcov, intelektuálov a ľudí pracujúcich v médiách, ktorí sa otvorene vyslovili proti vojne.

 

Aktualizácia 15:00 (26. 2. 2022)

Rezort zahraničia odporúča necestovať slovenským občanom do určitých oblastí Bieloruska. Informuje o tom na svojom webe. „Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu na Ukrajine odporúča občanom SR necestovať do Gomelskej a Brestskej pohraničnej oblasti a obmedziť cestovanie na územie Bieloruska len na nevyhnutné cesty,“ priblížilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Upozorňuje, že bezpečnostná situácia v prihraničných oblastiach Bieloruska s Ukrajinou je nepredvídateľná a môže sa veľmi rýchlo meniť. Slovákom nachádzajúcim sa v Bielorusku preto odporúča nezúčastňovať sa na protestných akciách a nezdržiavať sa na miestach, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí. Rezort diplomacie radí slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Bieloruska využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo v aplikácii Svetobežka.

 

Aktualizácia 12:30 (26. 2. 2022)

 

Výškovú obytnú budovu v ukrajinskej metropole Kyjev zasiahla v sobotu raketa. Pri výbuchu utrpelo zranenia najmenej šesť civilistov. Viac informácií.

 

Aktualizácia 11:10 (26. 2. 2022)

 

V súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijatie svojej krajiny do Európskej únie. Viac informácií.

 

Aktualizácia 10:50 (26. 2. 2022)

 

Ukrajinský prezident v sobotu odmietol ponuku Spojených štátov na evakuáciu z Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na americké médiá. „Boj prebieha tu. Potrebujem muníciu, nie odvoz,“ citovala prezidentovu odpoveď agentúra AP. Tá sa odvoláva na vysokopostavený zdroj v tajných službách priamo prítomný pri rozhovore. Denník The Washington Post uviedol, že americká vláda je pripravená Zelenskému pomôcť.

 

 

Zelenskyj získava priaznivé reakcie na sociálnych médiách za svoju ochotu ísť počas ruskej invázie osobne do boja. Bývalý komik a herec pred ruským útokom na Kyjev prisľúbil, že neprestane bojovať za vlasť.

 

„Keď nás napadnete, uvidíte naše tváre. Nie naše chrbty,“ odkázal ruským jednotkám prostredníctvom internetu.

 

V piatok takisto zverejnil video, v ktorom spolu so svojimi kľúčovými spolupracovníkmi stojí v hlavnom meste, čím vyvrátil informácie, podľa ktorých z Kyjeva utiekol.

„Sme tu všetci,“ povedal vo videu. „A tak to aj zostane.“

 

 

 

Pôvodná správa:

 

Poradca Mychajlo Podoľak uviedol, že menšie skupiny ruských vojakov sa snažia vniknúť do Kyjeva a dostali sa do bojov s ukrajinskými jednotkami. Rusko chce podľa neho obsadiť ukrajinskú metropolu a zničiť vedenie krajiny, ukrajinské sily však majú situáciu v Kyjeve pod kontrolou. Ruské sily sa podľa Podoľaka zameriavajú aj na juh krajiny, kde prebiehajú intenzívne boje v Chersone severne od Krymu, ako aj v ďalších prístavných mestách Mykolajiv, Odesa a v okolí Mariupola.

 

img

 

Ukrajinská armáda predtým oznámila, že oblasti okolo miest Sumy, Poltava a Mariupol boli terčom raketových útokov, pri ktorých ruské sily odpálili z Čierneho mora riadené strely Kalibr, uviedla stanica BBC. Podoľak uviedol, že medzi priority Ruska patrí obsadenie juhu Ukrajiny, kde však podľa neho významnejšie nepostúpilo. „Ukrajina nielen odolala. Ukrajina víťazí,“ vyhlásil poradca prezidenta pred novinármi.

 

Možno vás zaujme: Prezidentka podpísala zákon, ktorý reaguje na situáciu na Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies