Musí byť potrestaný a bude potrestaný: Najvyšší iránsky duchovný vodca pohrozil Izraelu odvetou za útok na Damask

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 12:30 • 2 min
Musí byť potrestaný a bude potrestaný: Najvyšší iránsky duchovný vodca pohrozil Izraelu odvetou za útok na Damask

DAMASK - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu (10. 4.) opäť varoval Izrael, že „potrestajú“ za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask.

slovakia

left justify in out

Pri leteckom útoku zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí, informuje agentúr TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

„Zlý režim urobil v tejto záležitosti chybu; musí byť potrestaný a bude potrestaný,“ povedal Chameneí v televíznom prejave v Teheráne. Ten sa uskutočnil po modlitbách sprevádzajúcich sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán.

Chameneí uviedol, že útok na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku bol v rozpore s medzinárodnými dohodami o nedotknuteľnosti diplomatických priestorov. Konzuláty a veľvyslanectvá štátov v akejkoľvek krajine sú územím príslušného štátu, povedal ajatolláh. „Keď zaútočili na náš konzulát, znamená to, že zaútočili na naše územie,“ dodal.

Chameneí opakovane sľuboval, že sa pomstí za útok, z ktorého všeobecne obviňovali úhlavného nepriateľa Iránu – Izrael. Jeden z Chameneího poradcov v nedeľu (7. 4.) varoval pred „nebezpečnými“ izraelskými veľvyslanectvami.

Izrael minulý týždeň po iránskych hrozbách odvety uviedol, že zvýši opatrenia na posilnenie svojej bezpečnosti. Irán neuznáva Izrael a obe krajiny už roky vedú tieňovú vojnu. Irán obviňuje Izrael z toho, že stojí za vlnou sabotážnych útokov a atentátov zameraných na jeho jadrový program.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / AFP / AP, Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies