Prešovský kraj sa chce v cezhraničnom projekte zamerať na seniorov

NETKY.SK • 9 September 2023, 10:00 • 2 min
Prešovský kraj sa chce v cezhraničnom projekte zamerať na seniorov

PREŠOV - Pripraviť seniorskú politiku a zvýšiť počet sociálne aktívnych seniorov v prihraničných oblastiach je cieľom projektu ktorý chce realizovať Prešovský samosprávny kraj (PSK). Kraj bude v projekte spolupracovať s mestami Stará Ľubovňa a Spišská Belá. Na poľskej strane sú partnermi Stary Sacz a Limanowa v Malopoľskom vojvodstve, ktoré je jeho vedúcim partnerom, informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

slovakia

left justify in out

"Projekt Samospráva pre seniorov sa konkrétne dotkne oblastí zdravotníctva, vzdelávania, kultúry, ale napríklad aj cestovného ruchu, pohybovej aktivity a bezpečnosti seniorov. Jeho cieľovou skupinou by sa mali stať dospelí ľudia nad 50 rokov a starší ako 60 rokov, ktorí žijú v obciach v pohraničí. A to s osobitným dôrazom práve na sociálne neaktívnych seniorov, ktorí zostávajú doma," uviedla Jeleňová.

 

Projekt reflektuje podľa nej pritom na potrebu odstraňovania bariér medzi seniormi a spoločnosťou vo verejnom priestore. Zároveň reaguje na nízku sociálnu a občiansku angažovanosť seniorov, pričom snahou partnerov v projekte je tento stav zmeniť.

 

Participujúce samosprávy a mestá v rámci projektu absolvujú študijné návštevy a tiež diagnostické workshopy s účasťou miestnych orgánov, mimovládnych organizácií, podnikateľov a vedeckého sektora. Následne vypracujú vecnú správu s výsledkami a odporúčaniami pre budovanie miestnej seniorskej politiky.

"Finálnym výstupom bude aktivačný a sociálny integračný program pre starších ľudí, ktorý prejde sociálnymi konzultáciami priamo s dotknutými osobami - seniormi, a to pre jeho správne nastavenie," doplnila Jeleňová.

 

Zámer prešiel v auguste schválením krajským parlamentom. Kraj sa bude uchádzať o financie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) v rámci Programu Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027. Minimálna hodnota spolufinancovania projektu z EFRR pritom predstavuje 200.000 eur a maximálna 400.000 eur. Obdobie jeho realizácie je v rozsahu najviac 18 mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Bratislavaden.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies